AdSenseBanner

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Mια δικάταρτη σκούνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Mια υπεραιωνόβια, δικάταρτη σκούνα, που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου από τη Στοκχόλμη, έχοντας ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, έχει αράξει αυτές τις ημέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης.

Πρόκειται για τη Hulda (Χούλντα), που κατασκευάστηκε το 1905 στη Σουηδία και ταξίδεψε ως εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική. Η σκούνα αγοράστηκε το 1965 από τον Τούρκο καλλιτέχνη Ιλχάν Κομάν (Ilhan Koman), ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε αυτή για 28 ολόκληρα χρόνια.

Ο γλύπτης Ιλχάν Κομάν γεννήθηκε το 1921 στο Εντίρνε (Αδριανούπολη) και το 1959 μετακόμισε στη Στοκχόλμη, όπου δίδαξε στο Σουηδικό Σχολείο Τεχνών και Σχεδίου Kunstfackskolan. Εκεί έζησε μέχρι το θάνατό του το 1986. Όταν αγόρασε τη Hulda, την ανακαίνισε και τη μετέτρεψε σε κατοικία και στούντιό του. Μετά το θάνατό του, η σκούνα, με πρωτοβουλία του γιου του Αχμέτ Κομάν, μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails