AdSenseBanner

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΚΡΟΑΤΙΑ: ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΣΤΗΝ "ΥΠΗΡΕΣΙΑ" ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Το κόασμά του σηματοδοτεί τον ερχομό της νύχτας: Ο βάτραχος ή βαθράκι, μπάμπακας και βάθρακας, πέρα από την "παρουσία" του σε ηθικοπλαστικές ιστορίες (όπως ο σκορπιός και ο βάτραχος) "μεταμορφώθηκε", στο Λόκβε της Κροατίας όχι σε… πρίγκιπα, αλλά σε "εργαλείο" προσέλκυσης επισκεπτών, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από το εξωτερικό.

Αναζητώντας τη γενεσιουργό αιτία αυτής της πρωτότυπης ιδέας στον τουριστικό οργανισμό του δήμου Λόκβε, ανακαλύψαμε ότι οι βάτραχοι που "βασιλεύουν" στην περιοχή γύρω από την πόλη, αποτέλεσαν πηγή "έμπνευσης" των αρμοδίων φορέων για να πετύχουν το στόχο της αύξησης των επισκεπτών. 'Αλλωστε και οι κάτοικοι του Λόκβε συχνά ακούνε από φίλους ή συγγενείς να τους αποκαλούν "βατράχια" (zabari).

Έτσι, όλη η πόλη από τους δημόσιους χώρους μέχρι και τους… κάδους απορριμμάτων "στολίζεται" με φωτογραφίες βατράχων. Στο Λόκβε υπάρχει και το μουσείο για βατράχους, το μοναδικό στην Ευρώπη, όπως υπογραμμίζεται από τον οργανισμό, στο οποίο εκτίθενται περισσότερα από 1.000 είδη βατράχων από όλο τον κόσμο, ενώ οι επισκέπτες ενημερώνονται για την… "καθημερινότητα" των βατράχων από ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο προβάλλεται σε ειδικά, διαμορφωμένες αίθουσες.

Σε όλη την πόλη, η μορφή του βατράχου είναι έντονη: Διάφορα σουβενίρ σε σχήμα βατράχου κοσμούν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ και στα εστιατόρια, οι σεφ πρωτοτυπούν, δημιουργώντας γλυκά και ζαχαρωτά σε σχήμα βατράχου.

Για τους πιο τολμηρούς επισκέπτες, υπάρχει και η δοκιμή ενός μοναδικού - τόσο για το όνομά του, όσο και για τη γεύση του - λικέρ: Το "αίμα του βατράχου", το οποίο αν και ακούγεται αποτρεπτικό, έχει υπέροχη γεύση, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι φορείς του Λόκβε, καθώς συνδυάζει τις γεύσεις φρούτων του δάσους και έχει και ...αφροδισιακές ικανότητες.

Καθώς όλα στο Λόκβε είναι αφιερωμένα στα βατράχια, όλες οι εκδηλώσεις έχουν έντονη την "παρουσία" του: Κάθε άνοιξη πραγματοποιείται η ...εβδομάδα του βατράχου, στη διάρκεια της οποίας οι πιο θαρραλέοι αγωνίζονται σε ένα άθλημα, στο οποίο, αναπαριστώντας το πήδημα του βατράχου προσπαθούν να φτάσουν στη γραμμή τερματισμού.

Εκτός από τα συμπαθή αμφίβια, το Λόκβε έχει και μια ακόμα "πηγή" προσέλκυσης επισκεπτών, τη λίμνη του: Γύρω απ' αυτή, μονοπάτια σε ένα υπέροχο και παρθένο φυσικό περιβάλλον, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να "γευθούν" μοναδικές εμπειρίες περιπατητικού τουρισμού.

Αλλα και για τους λάτρεις του ψαρέματος, η λίμνη ενδείκνυται για να δοκιμάσουν την τύχη τους, καθώς το 1973 σε αυτή τη λίμνη πιάστηκε η μεγαλύτερη καφέ πέστροφα, που ζύγιζε 25,4 κιλά.

Εξάλλου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φυσικό μνημείο, ηλικίας 250 ετών στο δασικό πάρκο του Γκολούμπινγιακ: Πρόκειται, σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό της περιοχής, για τη "βασίλισσα" του δάσους, ένα έλατο ύψους 37 μέτρων.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails