AdSenseBanner

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας


Το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας και των συναρμόδιων υπουργών για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, παρουσίασε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συζητήθηκαν μετά απο εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Σπ. Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση του Κέντρου, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Αθήνα πρέπει να γίνει πιλότος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος,για τα κοινωνικά προβλήματα, το δε κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

Επίσης, εξετάστηκαν οι γενικές πολιτικές και συναρμοδιότητες που υπάρχουν καθώς επίσης και η αντιμετώπιση φαινομένων, όπως η χρήση ναρκωτικών, η μεταναστευτική ροή, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων που έχουν αρμοδιότητα για το κέντρο της Αθήνας, ώστε να αξιοποιηθεί μέσω του συντονισμού και η περιουσία που υπάρχει και οι δυνατότητες που έχει η πολιτεία.

Αναφορικά με το θέμα του Κέντρου της Αθήνας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “συστηματική” υποβάθμισή του εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν αξιοποιήθηκαν, παρά τη μεγάλη παρέμβαση που αυτοί συνιστούσαν.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχουν περιοχές που μαραζώνει η εμπορική δραστηριότητα, που υπάρχει ασφυκτικό περιβάλλον διαβίωσης και υπογράμμισε ότι “έχουμε μια πόλη που αντί να είναι φιλική, ανθρώπινη, πράσινη και φιλόξενη, έχει μετατραπεί σε πολύ δύσκολο χώρο διαβίωσης”.

“Το κέντρο της Αθήνας οδηγείται σε παρακμή, ενώ υποβαθμίζεται η ζωή του πολίτη αλλά και του επισκέπτη και του τουρίστα που έρχεται στη χώρα μας, των ίδιων των συμπολιτών μας, αλλά και πολλών άστεγων και ανθρώπων χωρίς πατρίδα”, υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική, όχι αποσπασματική” και “ένα οριζόντιο συλλογικό και συνεκτικό πρόγραμμα” με στόχο να υπάρξει μια πόλη βιώσιμη.

“Νομίζω ότι θα είναι βιώσιμη όταν θα δούμε πια ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να περπατά ανέμελα στο κέντρο της πόλης, ή μια μάνα, ένας γονιός, με το παιδί του στο καροτσάκι, να μπορούν να κάνουν βόλτα χωρίς εμπόδια ή και χωρίς φόβο, όταν άτομα με αναπηρία θα έχουν παντού πρόσβαση, σημάνσεις, είτε ηχητικές είτε φωτεινές, που θα μπορούν να τους βοηθήσουν, να αισθάνονται φιλόξενο το περιβάλλον, όταν οι νεότεροι και όχι μόνο οι νεότεροι, μπορούν να βρίσκουν ποδηλατόδρομους, να αθληθούν, χώρους αναψυχής, δάση, πάρκα, παραλίες, η κάθε γειτονιά να είναι πράγματι χώρος πολιτισμού”, σημείωσε.

“Ακόμα και το σχολείο να σφίξει από ζωή και μετά τα μαθήματα να είναι ένα κέντρο για τη γειτονιά. Το εθελοντικό κίνημα να μπορεί να συνεργάζεται με την πολιτεία για την αναβάθμιση της γειτονιάς και τη στήριξη των ανθρώπων, των πολιτών, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη”, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, πέρα από τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό και η έλλειψη πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε “και ποιοι πέρασαν από την Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια”.

Επιπλέον μίλησε για μια περιοχή “που λειτουργεί εναντίον των μόνιμων κατοίκων αλλά και δεν εντάσσει σωστά αυτούς που φιλοξενεί”, αλλά αντίθετα, “στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυριαρχεί πολλές φορές η κοινωνική αγριότητα”.

Οι αιτίες, όπως σημείωσε, είναι πολλές και όχι μόνο η αστυφιλία ή η μετανάστευση, αλλά και η φτώχια που εισάγεται από άλλες χώρες καθώς επίσης και η εγκληματικότητα είτε για λόγους επιβίωσης είτε για άλλους λόγους.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες που έρχονται μεταφέρουν και την ευκαιρία να τους εκμεταλλευθεί ο καθένας, κάνοντας εμπόριο ψυχών, ανθρώπων, ναρκωτικών αλλά και παρεμπόριο προϊόντων, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, χωρίς στέγη που οδηγούνται σε εξαθλίωση και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, ασθενειών κτλ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση στη χρήση των ναρκωτικών, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνθήκες ανομίας -παρότι υπάρχει τώρα μια σοβαρή παρουσία της Αστυνομίας με την ομάδα ΔΙΑΣ σε πολλές γειτονιές-, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και έλλειψη συντονισμένης κοινωνικής πρόνοιας, που, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε παρακμή του κέντρου της Αθήνας.

Σχετικά δε με το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εδώ και μήνες έχουν δουλέψει αρκετές Επιτροπές, αρκετά στελέχη, ώστε να διαμορφώσουν ένα πιο συνεκτικό πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας που δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης και πρόσθεσε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου εξήρε τον επαγγελματισμό όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρά τις δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών και επισήμανε ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά και τουλάχιστον μέχρι τώρα, είμαστε στο 1/10 σε ότι αφορά το μέγεθος των εκτάσεων που έχουν καεί.

Επιπλέον, ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στους αστυνομικούς που συμμετείχαν χτες στην επιχείρηση αντιμετώπισης της ληστείας -η οποία είχε αίσιο τέλος- και του δύσκολου πάντα έργου να διαπραγματευτούν με κάποιον, ο οποίος κρατούσε ομήρους πολίτες.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails