AdSenseBanner

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Ανάσα" για την Κνωσσό


Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή της Κνωσού Ηρακλείου, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτυπώσεις, με βάση την πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μείωση των αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή, καθώς από εκεί θα μπει τάξη στο ποιες εκτάσεις και περιουσίες θα αποχαρακτηριστούν, βγάζοντας ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες από το αδιέξοδο 34 ετών.

Ο «απεγκλωβισμός» προς δόμηση κάποιων εκτάσεων -στο σύνολό τους υπολογίζονται μεταξύ 3-5.000 στρεμμάτων- θεωρείται δεδομένος, κυρίως στο Σκαλάνι, στη νοτιοανατολική Φορτέτσα και στην Καλλιθέα, στις πιο απομακρυσμένες δηλαδή περιοχές, που ανήκουν στη Β' αρχαιολογική ζώνη.

Η προγραμματισμένη σύσκεψη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τις Αρχαιολογικές Ζώνες της Κνωσού πραγματοποιήθηκε προχθές και αποφασίστηκε η Νέα Οριοθέτηση του Αρχαιολογικού Χώρου και των Ζωνών Προστασίας (Α' και Β').

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γ. Κουράκης, ο δήμαρχος Αλικαρνασσού, Β. Σισαμάκης και οι βουλευτές Σκραφνάκη, Κεγκέρογλου, Στρατάκης και Κεφαλογιάννης, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ του περιορισμού των ζωνών και δέχτηκαν σειρά ερωτήσεων από τα μέλη του ΚΑΣ, τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν το αίτημα των 30.000 πολίτων που θίγονται.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν τον ευρύτερο χώρο της Κνωσού υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και τοπογράφοι, οι οποίοι θα αποτυπώσουν τις περιοχές με βάση την απόφαση, που σχεδόν συμπλέει με την απόφαση του δήμου.

Ακολούθως, θα υπάρξει συνάντηση με συμμετοχή εκπροσώπων από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και του δήμου Ηρακλείου, ώστε να καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και γενικά η πολεοδομική ταυτότητα της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης στο ΚΑΣ, που βασίστηκε στην τεκμηριωμένη πρόταση του δήμου και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι «ο δήμος θα συνεχίσει την προσπάθειά του μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία με τελικό σκοπό την προστασία και ανάδειξη του σημαντικότερου Μινωικού Μνημείου, την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου, αλλά και την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας, που συνιστούσε ο ατεκμηρίωτος, πρόχειρος και μαξιμαλιστικός ορισμός των Αρχαιολογικών Ζωνών κατά το παρελθόν».

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails