AdSenseBanner

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Μέτρα για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη


Η λήψη των πρώτων άμεσων μέτρων αποφασίστηκε σήμερα το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιών, φορέων και παραγόντων στη Νομαρχία Ρεθύμνου, παρουσία της εκπροσώπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνας Κυριαζόγλου, με θέμα τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη.

Μέτρα που αφορούν στην άμεση αναδάσωση της καμένης έκτασης, στη φύλαξη του χώρου, στην οριοθέτηση χρήσης τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην απαγόρευση της βόσκησης σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων και σε παρεμβάσεις από ειδικούς ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει θεραπεία και περιποίηση όσων εκ των φοινίκων μπορούν να «ξαναζωντανέψουν».

Παράλληλα, συζητήθηκαν προτάσεις που αφορούν: στην οριοθέτηση καμένης έκτασης (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στην κήρυξη αναδασωτέας της έκτασης που κάηκε (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στην αναμόρφωση της περίφραξης στην περιοχή, όπως είχε υλοποιηθεί από την ΤΥΔΚ, αλλά και στην ενίσχυση αυτής, ειδικότερα στην καμένη έκταση, παρεμβάσεις στο μονοπάτι από τη Μονή προς την παραλία για την προστασία και την ασφάλεια της προσβασιμότητας (ΤΥΔΚ), στη φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση (Αγροφυλακή), στην άμεση εγκατάσταση στο Φοινικόδασος συστήματος ποτίσματος - ψεκασμού με χρήση των νερών του ποταμού, στην κοπή-καθαρισμό των καμένων στο χώρο του Φοινικοδάσους και τυχόν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στον αυστηρό έλεγχο και την επίβλεψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις κάθε δραστηριότητας και λειτουργιών στην περιοχή, μελέτη αποκατάστασης του Φοινικοδάσους και τρόπου διατήρησης του είδους των φοινίκων, η οποία θα υποδηλώνει τη μοναδικότητα και τη σημασία του Φοινικοδάσους για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριαζόγλου, θα υπάρξει συμπαράσταση σε οικονομική βάση, ωστόσο θα πρέπει οι λύσεις να είναι γρήγορες σε ό,τι αφορά το χρόνο παρεμβάσεων αλλά με μειωμένο κόστος λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με το θέμα της πυρανίχνευσης, αλλά να δοθεί βαρύτητα σε άλλες δράσεις πιο αποτελεσματικές με βάση την περίσταση.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Αθανάσιο Καρούτζο, ο τόπος που επλήγη από τη φωτιά θα πρέπει να αποδοθεί συνολικά στη φύση μέσω μιας συνολικής πρότασης σε συνεργασία και με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής και όχι μόνο αξίας, μέσω του οποίου θα υπάρχει η μέριμνα και η αποτελεσματική προστασία αυτών των περιοχών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της απόδοσης ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε ότι έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στο γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνήσει ποιες Υπηρεσίες οφείλουν να λογοδοτήσουν για τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία.

Ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης, επισήμανε ότι στόχο αυτής της συνάντησης αποτελεί ο ορισμός των ενεργειών που πρέπει από εδώ και στο εξής να γίνουν, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης, ενώ σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στη διπλανή από την καμένη έκταση παραλία και θα απομακρυνθούν ποδήλατα και παράνομες υπηρεσίες.

Στη διευρυμένη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΝ, κ. Κριτσωτάκης ο τομεάρχης περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Καλούστ Παραγκαμιάν, εκπρόσωπος της WWF, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πρεβέλης, μοναχός Ιάκωβος, ο δήμαρχος Φοίνικα, Μανόλης Μαστορογιαννάκης, ο καθηγητής Πέτρος Λυμπεράκης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δασάρχες και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Απορίας άξιο θεωρεί ο κ. Ανδριανάκης, από την 28η ΕΒΑ, το γιατί να υπάρχει χρήση της συγκεκριμένης ευρύτερης περιοχής που επλήγη από τη φωτιά, μιας και είναι περιοχή προστατευμένη, ανήκει στη ζώνη Α που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δραστηριότητα και δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανεξέλεγκτη πρόσβαση για τον καθένα.

Ο εκπρόσωπος του WWF, μάλιστα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί άριστο καταφύγιο άγριας χλωρίδας και πανίδας, ένα οικοσύστημα που πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί άμεσα. «Ύστερα από δύο χρόνια θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για χρήσεις τουριστικές ή άλλες. Μέχρι τότε όμως πρέπει να γίνουν όλα όσα αποφασισθούν άμεσα και όποιοι παραβούν τις αποφάσεις ή τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», τόνισε.

Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε για ακόμη μία φορά το πόσο επλήγη ο νομός από τη συγκεκριμένη καταστροφή και κάλεσε όλες τις αρμόδιες τοπικές και κρατικές υπηρεσίες να προβούν σε ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής, τη λελογισμένη και ισορροπημένη τουριστική της εκμετάλλευση και την εφαρμογή σχεδίου πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών στα νότια παράλια του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αποκατάστασης που θα ληφθούν για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους της Πρέβελης θα συμπεριληφθούν σε επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) θα συντάξει το αμέσως προσεχές διάστημα τα τεχνικά δελτία, ώστε να εκταμιευτούν από τον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Αρναουτάκη, τα απαιτούμενα κονδύλια.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails