AdSenseBanner

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Επέστρεψαν οι κουκουβάγιες στην περιοχή της Ακρόπολης...


Περίπου δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια ενοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας, που υποσχόταν και την ενότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής.

Οι παρεμβάσεις της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) ανέδειξαν τα μνημεία, μεταμόρφωσαν το κέντρο σε ένα ανοικτό μουσείο, προσιτό στο ευρύ κοινό, που μια δεκαετία πριν, όχι περισότερο, σπανίως επισκεπτόταν τους μείζονες αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.

Κομβικό σημείο του έργου ήταν η κατάργηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους πρόποδες της Ακρόπολης, με την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου.

Τώρα πια και με την βοήθεια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, οι Αθηναίοι στον Μεγάλο Περίπατό τους μπορούν να "ξαναδιαβάσουν" τα μνημεία της πόλης τους, να τα απολαύσουν με την πανσέληνο, αλλά και να ανακαλύψουν ότι στην Πνύκα, στον λόφο των Νυμφών, στο λόφο του Αστεροσκοπείου, στον λόφο του Φιλοπάππου, στα ελάχιστα δηλαδή σημεία πράσινου που δείχνει ο χάρτης αυτής της πόλης, επέστρεψαν πολλά είδη πουλιών.

Τσαλαπετεινοί, γκιώνηδες, καρακάξες, μπούφοι και πολλά ακόμα τραβούν την προσοχή μας.

Μα πάνω απ’ όλα η κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας και της επιστήμης, το ιερό πτηνό της θεάς Αθηνάς, που τυφλωμένο από τα φώτα των αυτοκινήτων τόσα χρόνια είχε εξαφανιστεί και επανεμφανίστηκε μετά την πεζοδρόμηση.

Και είναι στην δικαιοδοσία του Δήμου της Αθήνας να επαγρυπνεί για την αποκατάσταση του τοπίου, με συνεργεία που καθαρίζουν τους λόφους, με δημοτική αστυνομία αυστηρή, χωρίς κατανόηση στους μοτοσυκλετιστές και στα αυτοκίνητα που διασχίζουν την Αποστόλου Παύλου, αναπτύσοντας μάλιστα ταχύτητα στον πεζόδρομο όπου, η χρήση γης, η αέναη αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων και οι άδειες λειτουργίας δήθεν ``παραδοσιακών`` καφενείων έχουν καταντήσει παρωδία.

Όλη η παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνιση και από τους κατοίκους.

Αρκετά συχνά βρέθηκαν μπροστά σε απόπειρες αλλαγής σε βάρος της φυσιογνωμίας του χώρου.

Για παράδειγμα οι διαρκείς επεκτάσεις καφέ και εστιατορίων, η τσιμεντοποίηση του χώρου στάθμευσης, οι φήμες για ηλεκτροφώτιση των λόφων, η πλήρης περίφραξη των λόφων.

Ίσως οι μεταναστεύσεις της κουκουβάγιας είναι ένας ευαίσθητος δείκτης για μια εξισορροπημένη χρήση του τόσο σημαντικού για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

πηγή: ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

  1. Ενθαρρυντική η είδηση της επιστροφής των διάφορων πτηνών και ειδικά, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, της γλαύκας του ιερού πτηνού της θεάς Αθηνάς. Σεβασμός, τιμή και δόξα αρμόζει σε όλους αυτούς τους χώρους, όπου έζησαν οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails