AdSenseBanner

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«ΑΝΤΑΜΩΣΗ» ΚΑΙ «ΝΟΣΤΟΣ», ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το να παραμείνεις Έλληνας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα, όταν βρίσκεσαι σε μία χώρα μακρινή, όπως η Αργεντινή, σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο και φυσικά δεν αρκεί μόνο η στήριξη της πατρίδας. Θέλει, πάνω απ΄ όλα, ψυχή και πίστη.

Η Χριστίνα Τσαρδίκος, γιατρός και ποιήτρια, γεννημένη στο Μπουένος Άιρες, έχει αποδείξει ότι διαθέτει και ψυχή και πίστη. Γνωρίζει καλά ότι, ο χρόνος που αφιερώνει για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας, δεν είναι "χαμένη υπόθεση".

Έτσι, σε πείσμα των καιρών, η ραδιοφωνική εκπομπή "Αντάμωση", που δημιούργησε η ίδια το 2002, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, θα είναι πάλι στον "αέρα", στις 21 Αυγούστου. Κάθε Σάββατο, από 22.30 ως 23.30 (ώρα Ελλάδας), μέσα από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού "AM 650 RADIO REPORTER", αλλά και στο διαδίκτυο www.reporteram650.com.ar, η κα Τσαρδίκος και οι συνεργάτες της, θα παρουσιάζουν, στην ισπανική και την ελληνική γλώσσα, θέματα που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό- αρχαίο και σύγχρονο- όπως και ειδήσεις και συνεντεύξεις από την Ελλάδα και την ομογένεια.

Η "Αντάμωση" αγαπήθηκε από ομογενείς και φιλέλληνες, που ζουν στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου φτάνει η "φωνή" της εκπομπής.

"Η 'Αντάμωση' είναι πραγματικά αυτό που λέει το όνομα της. Είναι η μητρική αγκαλιά, μέσα από τα ερτζιανά, για κάθε συμπατριώτη μας, που αρνείται να χάσει την ελληνικότητα του και την επικοινωνία με τις ρίζες του", τονίζει από το Μπουένος Άιρες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χριστίνα Τσαρδίκος.

Και συνεχίζει: "Οι ακροατές μας στερήθηκαν αυτά τα χρόνια το 'ταξίδι' του νόστου της πνευματικής επιστροφής. Γιατί, εκείνη την ώρα της εκπομπής, εμείς και οι ακροατές βρισκόμαστε νοερά στα μονοπάτια της μακρινής, αλλά αλησμόνητης πατρίδας. Μέσα από περιηγήσεις, μυθολογία, ιστορία, λογοτεχνία, μουσική, ειδήσεις, η ψυχή μας γέμιζε Ελλάδα".

Αυτό το εξαιρετικό συναίσθημα το είχαν στερηθεί όλοι, συντελεστές και ακροατές, για λόγους οικονομικούς. Συναισθανόμενοι ότι, δεν πρέπει να χαθεί αυτό που είχε δημιουργηθεί, η κα Τσαρδίκος και οι συνεργάτες της, όλοι εθελοντές, κατάφεραν να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για να ακουστεί και πάλι η "φωνή" της Ελλάδας. Της μακρινής πατρίδας, που αντιμετωπίζει σήμερα δυσκολίες, όχι άγνωστες στους Έλληνες της Αργεντινής.

"Γι' αυτό, η επιστροφή μας είναι το κάτι άλλο για όλους μας. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα μας χρειάζεται. Είναι σαν να είμαστε κι εμείς τώρα μαζί σας και σας λέμε, 'όλα θα πάνε καλά'. Οι κρίσεις περνάνε και τελειώνουν. Χρειάζεται υπομονή και αντοχή και αισιοδοξία", τονίζει η κα Τσαρδίκος. "Στην Αργεντινή- επισημαίνει- ζήσαμε και ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει κρίση και ΔΝΤ. Το ζήσαμε στην προσωπική μας ζωή, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας. Μάθαμε, όμως, να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και δεν παραδοθήκαμε ποτέ. Αντέξαμε, όπως είμαι βέβαιη ότι θα αντέξει και η Ελλάδα, κάτι που ευχόμαστε όλοι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας".

"Νόστος"

Γεννημένη στην Αργεντινή, πριν από 52 χρόνια, από γονείς με καταγωγή από την Τρίπολη της Αρκαδίας, η Χριστίνα Τσαρδίκος, γιατρός- χειρουργός στο επάγγελμα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, δημιούργησε την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση "Νόστος", ως φυσική συνέχεια της ραδιοφωνικής "Αντάμωσης".

Η εκπομπή, που πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και στο παρελθόν, επιστρέφει τώρα με την υποστήριξη του "Νόστου", μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, οι δραστηριότητες της οποίας έχουν τεθεί, από την ίδρυσή της το 2007, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα, η οργάνωση αναπτύσσει αξιόλογο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο. Μεταξύ άλλων, έχει οργανώσει ήδη τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αργεντινής (SADE), που μετράει εκατονταετή ιστορία, και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αργεντινή. Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν εκατοντάδες διακεκριμένοι λογοτέχνες από τις δύο χώρες, ενώ τα βραβευμένα έργα εκδόθηκαν σε δύο καλαίσθητες ανθολογίες.

"Είμαστε ευτυχείς που τα καταφέραμε να εκδώσουμε τα βραβευμένα διηγήματα, που αποτελούν ένα ακόμη δείγμα της αγάπης που τρέφουν για την Ελλάδα οι Αργεντίνοι, αλλά και μία ακόμη αναγνώριση του μεγαλείου του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού μας, κληρονομιά αναμφισβήτητη για όλη την ανθρωπότητα", επισημαίνει κα Τσαρδίκος, μνημονεύοντας το μεγάλο φιλελληνικό κύμα, που προσπαθεί η οργάνωση να αξιοποιήσει.

Σημαντικό κομμάτι του "Νόστου" αποτελούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, σε τέσσερα επίπεδα, όπως και εντατικά θερινά μαθήματα γλώσσας, αρχαίων ελληνικών, με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Επίσης, έμφαση δίνεται σε διαλέξεις, λογοτεχνικά εργαστήρια, το θέατρο και την ελληνική λογοτεχνία, το ελληνικό θέατρο στην ισπανική γλώσσα, κ.ά. Ο "Νόστος" διοργανώνει, επίσης, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας.

Οι τακτές διαλέξεις που διοργανώνει ο "Νόστος" στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες, με διάφορα πολιτιστικά θέματα, αλλά και τα μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού, τονίζει η κα Τσαρδίκος.

Αναφέρει δε ότι, σε όλα τα μαθήματα ελληνικών, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Ήδη, έχει δρομολογηθεί συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βελγράνο του Μπουένος Άιρες.

Στον διαγωνισμό φωτογραφίας "Η Ελλάδα στην Αρχιτεκτονική του Μπουένος Άιρες", ο "Νόστος" βράβευσε την νικήτρια Μαρία Χουρί, από το Πανεπιστήμιο Βελγράνο, μ' ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Η έκθεση παρουσιάστηκε και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επόμενος, φιλόδοξος στόχος είναι η ίδρυση έδρας ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, που συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο "Νόστος" διαθέτει δικό του χώρο, τον οποίο νοικιάζει, στο κέντρο της πόλης.

Ταξίδια στην Ελλάδα

Τον περασμένο Ιούνιο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο "Νόστος" διοργάνωσε πολιτιστικό ταξίδι στην Ελλάδα, διάρκειας 16 ημερών, στο οποίο συμμετείχαν 140 άτομα, ελληνικής και μη καταγωγής. Τα άτομα που ταξίδεψαν φέτος, αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, έκαναν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού με τον "Νόστο", πριν και μετά το ταξίδι τους.

"Πιστεύω ότι, το να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθει κοντά στον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό της", σημειώνει η κα Τσαρδίκος. "Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικά αξιοθέατα και τουριστικά θέρετρα, όλης της Ελλάδας Φέτος, επισκεφθήκαμε την Αθήνα, το Σούνιο, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, την Ολύμπια, την Πάτρα, τη Ναύπακτο, τους Δελφούς, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, όπως και τα νησιά Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Ρόδο, Κρήτη, Πάτμο, Μύκονο και Σαντορίνη. Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων οργανώνουμε διαγωνισμό φωτογραφίας και βραβεύουμε την καλύτερη", αναφέρει η ίδια.

Για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το "Νόστο", μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://www.nostosonline.gr/ .

Κείμενο: της Διαμαντένιας Ριμπά

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails