AdSenseBanner

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Θάσος: Ανακαλύπτοντας το καταπράσινο νησί του ΒΑ Αιγαίου


του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη

Το καλοκαίρι του 1985 επισκέπτες, μόνιμοι κάτοικοι και λάτρεις του νησιού καρδιοχτύπησαν. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε κατάστρεψε ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο επισκέπτης του γαλαζοπράσινου νησιού στο βορειοανατολικό Αιγαίο διαπιστώνει, με μεγάλη ανακούφιση, πως εκείνη η φωτιά, ευτυχώς δεν στάθηκε ικανή να αλλοιώσει μια ειδυλλιακή εικόνα για διακοπές σ' ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας, τη Θάσο. Μπορεί να μην βρίσκεται στις φημισμένες Κυκλάδες, ούτε στα κοσμοπολίτικα Δωδεκάνησα, ούτε ακόμα στα αρχοντικά Επτάνησα, σίγουρα όμως διαθέτει μια ξεχωριστή γοητεία ικανή να σε παρασύρει. Απαραίτητη προϋπόθεση: να την ανακαλύψεις.

Αν θα έπρεπε κάποιος να περιγράψει το νησί της Θάσου μόνο με φράσεις θα ήταν αρκετές οι: Άπλετο φως. Καθαρές θάλασσες. Δασικός πλούτος. Πέτρινα χτίσματα. Λευκό μάρμαρο. Μνήμες και παραδόσεις. Ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Μία ευκαιρία για απόδραση.

Η Θάσος είναι- κατά γενική ομολογία- το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Κι αυτό το αναγνωρίζει κάθε επισκέπτης. Με το πεύκο να φτάνει μέχρι το κύμα και την ελιά να καλύπτει κάθε σπιθαμή ελεύθερης γης. Τόπος με ευλογημένα σωθικά, γεμάτα μεταλλεύματα, αλλά και πετρέλαιο στη θάλασσά του, μια που ο Πρίνος, αποτελεί τα τελευταία 30 χρόνια συνώνυμο των ελληνικών πετρελαίων.

Το εντυπωσιακό Υψάριο

Η Θάσος, ανήκει στο νομό Καβάλας. Το βορειότερο νησί του Αιγαίου, βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. απέναντι από τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας, σε μικρή απόσταση από την Κεραμωτή και τις εκβολές του Νέστου.

Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι το Υψάριο, με ύψος 1.127 μέτρα. Στο Υψάριο, τα τελευταία χρόνια, φιλοξενείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εκδηλώσεις, πρόκειται για το Αστροκάμπινγκ. Φέτος, συμμετείχαν σ' αυτό περισσότερα από 200 άτομα, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες δράσεις, αλλά και εργαστήρια, με αντικείμενο τον εξοπλισμό, την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, την οργανωμένη φωτογράφηση και μελέτη αντικειμένων, καθώς και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά.

Γύρω από το Υψάριο απλώνονται οι δαντελένιες ακτές του νησιού. Η Θάσος, αποτελεί ένα ενιαίο δήμο, με πρωτεύουσα το Λιμένα. Εκεί, όπως και στα Λιμενάρια, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κοινού. Όμως, και το κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα κρύβει τις δικές του ομορφιές.

Πλούσια ιστορία

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, εργαλεία και κεραμικά, αποδεικνύουν ότι η Θάσος κατοικούνταν από την Νεολιθική εποχή. Αργότερα, εποικίστηκε από τους Φοίνικες, που εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία χρυσού και σιδήρου και την πλούσια ξυλεία της. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στη Θάσο τον 7ο αιώνα π.Χ. από την Πάρο. Οι Πάριοι άποικοι, έμαθαν από τους Φοίνικες την εξόρυξη των μετάλλων και τη βιοτεχνία, εκμεταλλεύτηκαν την ξυλεία των δασών και τα αμπέλια του νησιού, ανέπτυξαν εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τις άλλες ελληνικές αποικίες, στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης.

Να σημειωθεί πως η σημερινή Καβάλα ήταν στην αρχαιότητα αποικία των Θασίων. Ο επισκέπτης μπορεί πλέον να θαυμάσει στο σύνολό της την πλούσια ιστορία του νησιού στο προσφάτως ανακατασκευασμένο μουσείο, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στη βόρεια Ελλάδα με σημαντικά, αξιόλογα και εντυπωσιακά εκθέματα. Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν είναι ο επιβλητικός κούρος, στην είσοδο του μουσείου, όπως και πολλές προτομές.

Η πρωτεύουσα του νησιού

Η Θάσος είναι σήμερα ένας πανέμορφος τουριστικός τόπος, με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, άρτιο οδικό δίκτυο, Κέντρο Υγείας και άμεση πρόσβαση στη στεριά, χάρις στα πλοία και τα δελφίνια, που ξεκινούν από το λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής.

Η πρωτεύουσα, Λιμένας, είναι μια μικρή, γραφική πόλη, με λευκά σπίτια και κεραμιδένιες σκεπές. Ο Λιμένας ξυπνά μνήμες από μια άλλη εποχή, αφού η αρχαία πόλη συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη. Παντού, μέσα στο Λιμένα, υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο επισκέπτης, καθώς κάνει βόλτα στους στενούς δρόμους, ανακαλύπτει μοναδικής ομορφιάς εικόνες.

Όσοι βρεθούν στο Λιμένα μπορούν να επισκεφθούν το "Καλογερικό" αλλά και το αρχαίο θέατρο με την υπέροχη θέα στο οποίο κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Θάσου.

Ο γύρος της Θάσου

Οι επισκέπτες που θέλουν να κάνουν το γύρο του νησιού έχουν δύο δυνατότητες: Η πρώτη είναι να ξεκινήσουν από τον Λιμένα και να ακολουθήσουν το δρόμο δυτικά, με κατεύθυνση τα Λιμενάρια. Η δεύτερη να ξεκινήσουν και πάλι από τον Λιμένα και προχωρώντας ανατολικά, να φτάσουν ως τον Ποτό και τον Θεολόγο.

Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, ο επισκέπτης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού που είναι πολυσύχναστο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά πανέμορφα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Δεν λείπουν οι εκπληκτικές παραλίες, με τις ατελείωτες αμμουδιές και τα καταπράσινα δάση που αγκαλιάζουν τις πλαγιές των βουνών. Στην πλευρά αυτή, βρίσκονται το Ραχώνι, ο Πρίνος, το Καζαβίτι, ο Σωτήρας, η Καλλιράχη, οι Μαριές, τα Λιμενάρια και το Πευκάρι. Στα περισσότερα από αυτά τα χωριά, υπάρχουν οι Σκάλες στα παράλια, και αποτελούν τόπο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο κατάφυτο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι

Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο, ο επισκέπτης φτάνει στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι. Ίσως το πιο γραφικό και πιο πράσινο χωριό της Θάσου, χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου που τα τελευταία χρόνια παίρνει και πάλι ζωή. Πολλοί Καβαλιώτες αλλά και ξένοι, κυρίως Γερμανοί, αγοράζουν και αναπαλαιώνουν τα παλιά πέτρινα σπίτια, ενώ χτίστηκαν και παραδοσιακά ξενοδοχεία.

Ο πρωινός καφές στην πλακοστρωμένη πλατεία του Μεγάλου Καζαβίτη, κάτω από την πυκνή φυλλωσιά του εντυπωσιακού αιωνόβιου πλάτανου, δίπλα στην πηγή, είναι μια από τις απολαύσεις που όλοι οι επισκέπτες πρέπει να ζήσουν.

Τα κοσμοπολίτικα Λιμενάρια

Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό που αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Το λιμάνι των Λιμεναρίων, άρχισε να αποκτά εμπορική σημασία, από το 1903, όταν άρχισαν να φορτώνονται εκεί ορυκτά που εκμεταλλευόταν μια μεγάλη ξένη εταιρία. Η έδρα της εταιρίας, είναι ένα μεγάλο κτίριο, γνωστό ως "Παλατάκι" που σήμερα ανακαινίζεται πάνω από το γραφικό λιμανάκι των ψαράδων. Η ανάπτυξη όμως του χωριού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Τους θερινούς μήνες, τα Λιμενάρια γεμίζουν και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο.

Το άγριο τοπίο της ΒΑ Θάσου

Από τα μεγαλύτερα προνόμια της Θάσου, θεωρούνται οι μοναδικές φυσικές της ομορφιές, που όμοιές τους δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου, ίσως και ολόκληρης της χώρας. Τοπία εκπληκτικά, δάση και σπηλιές, χαράδρες, ελαιώνες και γραφικές παραλίες.

Η περιήγησή ξεκινά από την παραλία της Μακρύαμμου και συνεχίζεται στην Παναγία, τη Χρυσή Αμμουδιά, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα, τον Παράδεισο, την Αλυκή, την Αστρίδα, τον Ποτό και τον Θεολόγο. Το άγριο φυσικό τοπίο με τις απότομες καταπράσινες χαράδρες και τις καταπληκτικές ακρογιαλιές, έρχεται σε αντίθεση με την ήρεμη ομορφιά, το απαλό αγκάλιασμα θάλασσας και στεριάς στις άβαθες ακτές στα νότια του νησιού.

Το λευκό… χρυσάφι

Η πυκνή βλάστηση εντυπωσιάζει με πλατάνια, βελανιδιές, κέδρους και πεύκα, ενώ το έδαφος είναι πλούσιο σε μάρμαρο. Το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου είναι ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι περισσότερες εξαγωγές γίνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Ευρώπης.

Να σημειωθεί πως με λευκό μάρμαρο Θάσου είναι στρωμένο το σημαντικότερο μουσουλμανικό προσκύνημα, η Μέκκα. Πάντως, η πολύχρονη και σε ορισμένες φορές αλόγιστη εξόρυξη αυτού του φυσικού υλικού έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα το νησί, κάτι που ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού παρατηρώντας με προσοχή.

Η αρχοντική Μακρύαμμος

Είναι μια πανέμορφη γραφική παραλία, που βρίσκεται στα ανατολικά του Λιμένα. Είναι ένας πανέμορφος γραφικός ήσυχος κόλπος κοντά στην πόλη, με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από καταπράσινα πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατελείωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας.

Στην παραλία, υπάρχει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με μπαγκαλόους από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ' 60. Τα μικρά γραφικά σπίτια διάσπαρτα μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων αποτελούν ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές.

Η θρησκευτική παράδοση του νησιού, στην Παναγία

Ορεινό χωριό και δημοφιλής προορισμός για πολλούς τουρίστες. Η Παναγία διακρίνεται για τα μεγάλα πλατάνια στην πλατεία, τα πολλά τρεχούμενα νερά και τα γραφικά καφενεία όπου σερβίρεται ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού καρυδάκι. Σημαντική είναι η εκκλησία της Παναγίας , που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ζωή του χωριού.

Στην Παναγία, βρίσκεται μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Η Χρυσή Αμμουδιά, μια πραγματικά ατελείωτη χρυσή παραλία, με λεπτή άμμο, που αφήνει άφωνους όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά. Άφωνοι όμως μπορεί να μείνουν οι επισκέπτες από την άναρχη και τρομαχτική ανοικοδόμηση που σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφει την αρχιτεκτονική του νησιού και "βιάζει" το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Θάλασσα και ιστορία στην Αλυκή

Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θάσου είναι η Αλυκή. Εδώ βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος στον οποίο υπάρχουν μνημεία αρχαία και μεσαιωνικά. Ο οικισμός έζησε μέρες μεγάλου πλούτου, κάτι που συμπεραίνεται από τα διασωθέντα μνημεία. Τα σπουδαιότερα είναι το ιερό, οι λατρευτικές σπηλιές και τα λατομεία μαρμάρων.

Ο οικισμός της Αλυκής έζησε όμως τα μεγαλύτερα χρόνια ακμής στους μέσους χρόνους. Από την εποχή αυτή σώζονται τα ερείπια από δύο βασιλικές εκκλησίες. Τα λατομεία και ο οικισμός, εγκαταλείφθηκαν τον 7ο μ.Χ. αιώνα, λόγω πειρατικών επιδρομών. Όμως ο οικισμός ξαναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια. Σήμερα το μαγευτικό αυτό κομμάτι έχει μεταμορφωθεί. Τα καθάρια νερά του κόλπου, αποτελούν μια ανεπανάληπτη φυσική πισίνα, ανάμεσα σε πεύκα, ελαιόδεντρα και μνημεία και συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο.

Για ξαστεριά στην… Αστρίδα

Η Αστρίδα είναι μια μεγάλη περιοχή, γεμάτη κτήματα. Ονομάζεται έτσι, γιατί σχεδόν όλο τον χρόνο, ο ουρανός είναι καθαρός και τα βράδια κάνει υπέροχες ξαστεριές. Εκτός αυτού, έχει το πιο υγιεινό κλίμα της Θάσου και το πιο ελαφρύ νερό.

Ο τουριστικός Ποτός

Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του νησιού. Η ανάπτυξη είναι πρωτοφανής. Οικοδομικός οργασμός και επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλη. Ωραία και πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν κατασκευαστεί, εξυπηρετούν τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών.

Ο παραδοσιακός Θεολόγος

Η ιστορία του Θεολόγου ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι τόσο παλιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι κτισμένος στο κέντρο της Θάσου. Τα άφθονα και καθαρά νερά, η πυκνή βλάστηση και η απόμερη τοποθεσία όπου βρίσκεται το χωριό, είναι ο λόγος που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ μοναχοί από το Άγιο Όρος.

Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Τα παραδοσιακά σπίτια του Θεολόγου, χτισμένα παράλληλα προς την κλίση του εδάφους έχουν σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο. Τα σπίτια στεγάζονταν με τοπική πέτρα και όχι κεραμίδια.

Ντόπιες νοστιμιές σε γλυκά και ψάρια

Στην Θάσο, όπως και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί ολόφρεσκο ψάρι. Οι ντόπιοι προτιμούν το "λιόκαφτο", ψάρι ψημένο στον ήλιο και το σκουμπρί κομμένο στη μέση και ψημένο στα κάρβουνα. Ιδιαίτερα αγαπητό είναι το λιαστό χταπόδι που συνοδεύει ιδανικά το τσίπουρο και το ούζο.

Από τα παραδοσιακά φαγητά, ξεχωρίζουν τα λάχανα μαγειρεμένα με ντομάτα, κρεμμύδια και λάδι. Άλλα γνωστά προϊόντα του νησιού είναι οι γευστικότατες θασίτικες ελιές (πράσινες ή μαύρες), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το καθαρό μέλι και βέβαια δυο από τα πιο ονομαστά παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, το καρυδάκι και το συκαλάκι, αλλά και το θασίτικο σαραγλί.

Ανακαλύψτε το νησί

Η Θάσος έχει αστείρευτες και απίστευτες ομορφιές. Σε κάθε στροφή του δρόμου ο επισκέπτης ανακαλύπτει και μια εντυπωσιακή παραλία. Μπορεί να μην περιγράφεται στους τουριστικούς οδηγούς, ούτε να διαφημίζεται από τους ντόπιους.

Είναι, όμως, η παραλία που ανακαλύπτει ο επισκέπτης, η δική του παραλία και τη συνδυάζει με την καλοκαιρινή εξόρμησή του, έναν όμορφο έρωτα, μια ξεκούραστη μέρα δίπλα στη θάλασσα, μια όμορφη ανάμνηση για το χειμώνα που έρχεται.
πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails