AdSenseBanner

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αύξηση των καταγγελιών 8% για τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι!

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχτηκε 248 προσφυγές από την 1η Ιουλίου έως και τον Δεκαπενταύγουστο

Άρνηση επιστροφής της προκαταβολής σε περίπτωση ακύρωσης κρατήσεων, καταλύματα με ποιότητα πολύ χαμηλότερη των “αστεριών” τους και υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής αφορούν τα περισσότερα από τα παράπονα των καταναλωτών για τις τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα μας.
Οι 248 καταγγελίες που έγιναν στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για ζητήματα που αφορούσαν τουριστικές υπηρεσίες από την 1η Ιουλίου 2010 έως και τον Δεκαπενταύγουστο είναι αυξημένες κατά 8% σε σχέση με πέρυσι (230). Η πλειονότητα των παραπόνων των καταναλωτών αφορούσε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα (108 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:

- Ιδιοκτήτες καταλυμάτων απαιτούσαν προκαταβολή μεγαλύτερη του 25% που προβλέπει ο νόμος.
- Ιδιοκτήτες καταλυμάτων αρνούνταν ή ανέβαλλαν την επιστροφή της προκαταβολής σε καταναλωτές που είχαν ακυρώσει την κράτησή τους, έγκαιρα, ή λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. ατύχημα).
- Ιδιοκτήτες καταλυμάτων χρέωσαν σε πιστωτικές κάρτες το αντίτιμο όλης της διαμονής μόλις ζητήθηκε ακύρωση κράτησης.
- Ιδιοκτήτες καταλυμάτων δεν είχαν διαθέσιμα τα δωμάτια την ώρα που έπρεπε να παραδοθούν.
- Καταλύματα, για τα οποία είχαν γίνει κρατήσεις, δεν ανταποκρίνονταν στις υποσχέσεις παρoχών που έδωσαν οι ιδιοκτήτες τους. Π.χ. “Το δωμάτιο διαθέτει θέα στη θάλασσα”. Το δωμάτιο έβλεπε τοίχο. “Το ξενοδοχείο είναι 4 αστέρων”. Η ποιότητα του καταλύματος ήταν πολύ χαμηλότερη. “Το ξενοδοχείο διαθέτει ιδιωτική αμμουδιά”. Η αμμουδιά δεν υπήρχε. Κλείστηκε δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4* με τιμή προσφοράς 110 ευρώ τη βραδιά και διατέθηκε μονόκλινο σε υπόγειο χώρο.
- Η παραπάνω περίπτωση ήταν πολύ συχνή όταν η κράτηση γινόταν μέσω διαδικτύου. Τα όσα οι καταναλωτές έβλεπαν ή διάβαζαν στην ιστοσελίδα του καταλύματος δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ξενοδοχείο 4*, με χρέωση 180 ευρώ το δωμάτιο, διαφήμιζε ότι προσφέρει σνακ όλη την ημέρα, διαθέτει πισίνα με θαλασσινό νερό και παιδική χαρά. Όμως, σνακ δεν υπήρχαν, η πισίνα είχε γλυκό νερό και η παιδική χαρά διέθετε μόνο μία τσουλήθρα.
- Σε αρκετά καταλύματα, οι συνθήκες υγιεινής και η καθαριότητα ήταν υποβαθμισμένες. Π.χ. Χαρτί υγείας χορηγήθηκε μετά την τρίτη ημέρα παραμονής, ήταν βρόμικα τα σεντόνια, βρόμικοι οι χώροι, τα υδραυλικά τουαλέτας υπό διάλυση, υπήρχε τουαλέτα διαστάσεων 1m x 1,5 m, o καυστήρας ήταν δίπλα στο δωμάτιο με έντονη μυρωδιά.

Αεροπορικά ταξίδια
Επόμενη κατηγορία είναι τα αεροπορικά ταξίδια (44 προβλήματα). Καταναλωτές κατήγγειλαν :
- Οι αεροπορικές εταιρείες, αυθαίρετα, ακύρωναν τις πτήσεις τους ακόμη και την τελευταία στιγμή.
- Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναχώρηση των πτήσεων (μέχρι και 22 ώρες).
- Απώλεια ή καταστροφή (μερική ή ολική) αποσκευών.
- Μεγάλες καθυστερήσεις (ακόμα και 4 μήνες) για την επιστροφή των χρημάτων από ακύρωση εισιτηρίων.
- Παρακράτηση υψηλών ποσών για ακυρωτικά εισιτηρίων.
- Άρνηση χορήγησης δωρεάν εισιτηρίων με βάση πρόγραμμα συχνών επιβατών.
- Ανύπαρκτες πτήσεις, ενώ οι καταναλωτές είχαν εκδώσει εισιτήρια για αυτές μέσω διαδικτύου.

Οργανωμένα ταξίδια
Η τρίτη κατηγορία αφορά τα οργανωμένα ταξίδια (38 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:
- Ελλιπή ενημέρωση για τους όρους της σύμβασης, για τις προϋποθέσεις ακύρωσης συμμετοχής, για τα χρονικά περιθώρια της υπαναχώρησης, για το συνολικό κόστος, για τις επιπλέον επιβαρύνσεις.
- Άρνηση επιστροφής της προκαταβολής για ακύρωση της συμμετοχής από τους καταναλωτές λόγω σοβαρών και επιβεβαιωμένων προβλημάτων υγείας.
- Κακή παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Μη παράδοση των συμβολαίων και των γενικών όρων συμμετοχής στον καταναλωτή.
- Αθέτηση προγράμματος ταξιδιού.
- Αθέτηση υποσχέσεων, που αφορούσαν κατηγορίες ξενοδοχείων, ποιότητα μεταφοράς μέσων κτλ.
Αρκετοί καταναλωτές παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή οδηγία από την πολιτεία προς τα τουριστικά πρακτορεία για τα οργανωμένα ταξίδια προς τη Ρωσία τις ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών.

Ακτοπλοΐα
Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα των καταναλωτών για την ακτοπλοΐα (22 προβλήματα).
Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:
- Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναχώρηση των πλοίων.
- Αγορά εισιτηρίων μέσω διαδικτύου σε τιμή διπλάσια της κανονικής.
- Θαλάσσιο “αποκλεισμό” του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
- Αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά, από συνδικαλιστές.

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα για ενοικιάσεις αυτοκινήτων (6 καταγγελίες).
Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:
- Χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες μετά την επιστροφή του αυτοκινήτου στην εταιρεία, γιατί οι εταιρείες ισχυρίζονταν ότι τα οχήματα είχαν υποστεί ζημιές.
- Διαφορετικές πραγματικές χρεώσεις από αυτές που ανακοινώνονταν στην ιστοσελίδα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές είχαν ενοικιάσει τα οχήματα.
- Αυτοκίνητα σε κακή κατάσταση ή αυτοκίνητα διαφορετικά από αυτά που ενοικιάστηκαν μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας. Κάποιοι καταναλωτές έκαναν κράτηση αυτοκινήτου από απόσταση. Όταν πήγαν να παραλάβουν το αυτοκίνητο, πληροφορήθηκαν ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν διαθέσιμο. Τους προσφέρθηκαν άλλες λύσεις, που, όμως, ήταν πολύ ακριβότερες. Σε άλλους καταναλωτές παραδόθηκαν αυτοκίνητα που ήταν σε κακή κατάσταση, είτε μηχανολογικά είτε από πλευράς καθαριότητας.
- Άρνηση χορήγησης του λευκού αντιγράφου χρέωσης της πιστωτικής κάρτας.
- Χρέωση της πιστωτικής κάρτας με ολόκληρο το ποσό της εγγύησης τη στιγμή της ενοικίασης.
Οι υπόλοιπες 20 περιπτώσεις αφορούν καταγγελίες για υπερβολικές τιμές (σαλάτες, μπίρες, ξαπλώστρες, ποτά, νερά, αναψυκτικά, σουπερμάρκετ κτλ.), μη έκδοση αποδείξεων, επιβολή “μεταλλαγμένου” κουβέρ, παραβίαση αγορανομικών διατάξεων σε χώρους εστίασης και “μονοπωλιακών” κυλικείων, καταπάτηση του αιγιαλού και δυσκολίες στην πρόσβαση των καταναλωτών στη θάλασσα, καθυστερήσεις και υπερφόρτωση λεωφορείων ΚΤΕΛ, καθώς και διάφορα ερωτήματα καταναλωτών για τα δικαιώματά μας στις τουριστικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails