AdSenseBanner

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ελληνικός Τουρισμός: Πτώση εσόδων κατά 7% στο πρωτο επτάμηνο


Μειωμένη σε ποσοστό 1,2% καταγράφεται στο επτάμηνο φέτος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τα έσοδα από τον κλάδο να παρουσιάζουν πτώση 7%, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης. Ο υφυπουργός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Χαλκιδικής με τους τοπικούς φορείς όλων των επαγγελματικών τάξεων που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδόχοι, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση και αναψυχή).

Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι στο επόμενο δίμηνο, η τουριστική κίνηση αναμένεται να βρεθεί σε θετικό πρόσημο, αφού όπως είπε, οι κρατήσεις για Αύγουστο-Σεπτέμβριο καταγράφονται αυξημένες συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Πρόσθεσε, ότι στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να περιοριστούν και οι απώλειες στα έσοδα από τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισήμανε ότι θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος του ΕΟΤ ως μάνατζερ στο εξωτερικό και διευκρίνισε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, σε δωδεκάμηνη βάση, αποτελεί βασικό και πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης. Για τη Βόρεια Ελλάδα διευκρίνισε μεταξύ άλλων, ότι τα ποσοστά επισκεψιμότητας μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, με τη σωστή προβολή του θρησκευτικού, ορεινού και καταδυτικού τουρισμού, αλλά και με την ενίσχυση της παρουσίας εταιριών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σε δήλωσή του για τις συνέπειες από το "λουκέτο" στη Βρετανική εταιρία Kiss Flights, ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι έχει δώσει «εντολή» να διευκολυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα γραφεία του ΕΟΤ, όσοι τουρίστες έχουν ενδεχομένως εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Αναφορικά με την σύσκεψη που έγινε, τόνισε ότι ήταν παραγωγική και εποικοδομητική.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, ζήτησε μεταξύ άλλων την ενίσχυση της προβολής του νομού από τον ΕΟΤ στο εξωτερικό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εμπόδια που ανακύπτουν σε επίπεδο γραφειοκρατίας, σχετικά με τη λειτουργία γηπέδων γκολφ, αλλά και στην εγκατάλειψη ακινήτων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σε επίπεδο υποδομών η Χαλκιδική «δυστυχώς» έχει μείνει πίσω, ενώ σημείωσε ότι η έλλειψη επαρκών στατιστικών στοιχείων σχετικά με το ποιοι εισέρχονται στη χώρα, δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό στοχευόμενης στρατηγικής για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φετινή τουριστική κίνηση στην Χαλκιδική, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι την επισκέφθηκαν για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο 2.000 Ισραηλινοί. Ανέφερε, πάντως, πως καταγράφεται μείωση 20% στις διανυκτερεύσεις και υπογράμμισε ότι ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με πληρότητα 85%. Εκτίμησε ότι η απώλεια εσόδων την χρονική περίοδο 1 Μαϊου-15 Οκτωβρίου, θα ανέλθει σε πάνω από 20%.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκίλης, ζήτησε μεταξύ άλλων να γυριστεί μια ταινία μικρού μήκους, σχετικά με τις ομορφιές της Χαλκιδικής, αλλά και να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο εκπρόσωπος των ενοικιαζόμενων δωματίων, Αστέριος Ψαρογιάννης, ζήτησε μεταξύ άλλων να παραταθεί η ρύθμιση σχετικά με την λειτουργική τακτοποίηση των καταλυμάτων και να κατοχυρωθεί η επωνυμία σε καθένα από αυτά.

Σημειώνεται, ότι όλοι οι εκπρόσωποι φορέων μίλησαν στον κ. Νικητιάδη για το κακό οδικό δίκτυο στο Νομό Χαλκιδικής, αναφέροντας ότι ως αποτέλεσμα αυτού υπάρχουν πολλά θανατηφόρα τροχαία.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails