AdSenseBanner

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΓΕΟΠΕΤ : Ταφόπλακα στον τουρισμό από τον ΦΠΑ


Έμφραγμα έχει προκληθεί στον κλάδο των τουριστικών γραφείων από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα τουριστικά γραφεία έχοντας κλειδώσει τις τιμές των πακέτων στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο καλούνται να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου δύο διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου του μειωμένου συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 01/07/2010 από 10% σε 11%, που αυτό αφορά και τα τουριστικά λεωφορεία, και του κανονικού συντελεστή από 19% σε 21% και από 21% σε 23% προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς στους ξένους Tour Operators. Επισημαίνεται ότι ήδη τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρονται στους T.Os και στα ξένα τουριστικά γραφεία με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον άμεσα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το προεδρείο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού πραγματοποίησε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κ. Δημήτρη Σταματόπουλο ζητώντας την μείωση του ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο στα προ της 1ης Ιουλίου επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ΓΕΠΟΕΤ σε σχετική του επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου και υπέβαλε το σχετικό αίτημα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στον τουρισμό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, όσον αφορά τον μειωμένο συντελεστή: Βέλγιο 6%, Ολλανδία 6%, Γαλλία 7%, Ισπανία 8%, Ιταλία 10%. Η ΓΕΠΟΕΤ τονίζει ότι και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος θα την επιβαρυνθούν οι ήδη επιβαρυμένοι και υπό απειλή «λουκέτου» τουριστικοί επιχειρηματίες, αφού δεν μπορούν βάσει συμβολαίων και σεβόμενοι την υπογραφή τους να μετακυλίσουν την αύξηση στον καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του κλάδου των τουριστικών πούλμαν και των τουριστικών γραφείων το προεδρείο της ΓΕΠΟΕΤ επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα όπου συμφωνήθηκε η από κοινού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού απογραφή των τουριστικών λεωφορείων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο.

site: www.poet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails