AdSenseBanner

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Γερμανία - Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφουμε μία έκρηξη κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς


Σε αγώνα δρόμου για να περιοριστούν, όσο είναι δυνατόν, οι απώλειες για τον τουρισμό έχουν επιδοθεί το αρμόδιο υπουργείο, οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, οι οργανώσεις του απόδημου Ελληνισμού, ακόμη και η επιτροπή Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, στελέχη του ΕΟΤ σε Γερμανία και Αυστρία και μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι διαπιστώνουν «αναστροφή κλίματος».

Ο μεγάλος tour operator TUI δεν θεωρεί χαμένη τη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. O όμιλος που στέλνει τους περισσότερους Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα εκτιμά ότι η μείωση των κρατήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κυμαίνεται την περίοδο αυτή σε ένα ποσοστό της τάξεως του 2%.


• Έκρηξη κρατήσεων

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφουμε μία έκρηξη κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς», δήλωσε στην «Οικονομία» η Αλέξα Χιούνερ, εκπρόσωπος Τύπου της TUI στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι διακοπές στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο φτηνές όσο σήμερα.

Πιο αισιόδοξη η εικόνα που δίνει η «5 vor Flug», το εξειδικευμένο στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής πόρταλ του ομίλου FTI. «Η Ελλάδα έχει ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες στην τρίτη θέση όσον αφορά το ποσοστό των κρατήσεων, πίσω από την Τουρκία και τη Μαγιόρκα της Ισπανίας», υποστηρίζει η επικεφαλής της εταιρείας Λάμια Αζίμι. Θετική είναι η εξέλιξη και στην Αυστρία, όπου και εκεί τα επικριτικά για την Ελλάδα σχόλια του Τύπου κυριάρχησαν επί δυόμισι μήνες. Οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά την περίοδο των ταραχών, αλλά σε αντίθεση με τη Γερμανία «στην Αυστρία δεν σημειώθηκε κύμα ακυρώσεων», δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Σκορδάς, διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας-Ουγγαρίας και προσθέτει: «Στόχος μας τώρα είναι να πεισθούν οι τουρίστες ότι στην Ελλάδα υπάρχει ηρεμία. Αν συμβεί αυτό, οι κρατήσεις θα αυξηθούν, καθώς οι Αυστριακοί είναι πιστοί στην Ελλάδα».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πιάσουμε τα νούμερα της περασμένης χρονιάς, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει ο εκπρόσωπος της TUI Αυστρίας, Γιόζεφ Πετερλάιτνερ, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης των Αυστριακών με μερίδιο της τάξεως του 22%.

Οι προσκλήσεις σε ξένους δημοσιογράφους να επισκεφτούν διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν καρποφορήσει. Αυτό διαφαίνεται από τα δεκάδες δημοσιεύματα και αφιερώματα στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες και περιοδικά. Και όλα αυτά έγιναν με σχεδόν μηδενικό κόστος θα διευκρινίσει ο κ. Σκορδάς. «Έγιναν με χορηγίες από αεροπορικές εταιρείες, ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ. που διέθεσαν δωρεάν διαμονή και διατροφή σε δεκάδες δημοσιογράφους».

• Η ομογένεια

Οι οργανώσεις του απόδημου Ελληνισμού στη Γερμανία θεωρούν «εθνικό χρέος τους να στηρίξουν την Ελλάδα». «Ασύγκριτα μεγάλος αριθμός ελληνικών φορέων ζητάει υλικό προβολής της χώρας μας από τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό» επισημαίνει ο Κώστας Τάτσης.

Ο γραμματέας Τομέα Αποδήμου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου αναφέρεται στην πρωτοβουλία «Ο Ελληνισμός της Διασποράς στηρίζει την Ελλάδα» με στόχο την άμβλυνση της αρνητικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-Οι μειωμένες τιμές θα «πιέσουν» τα έσοδα

Σειρά επαφών με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, μεγάλων τουριστικών πρακτόρων και των μέσων ενημέρωσης είχε στο Βερολίνο και τη Βιέννη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.

Στο Βερολίνο ο κ. Νικητιάδης είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας Ερνστ Μπούργκμπαχερ και μέλη της Γερμανοελληνικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου. Η γερμανική πλευρά τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της ενώ περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά για τη μορφή και το περιεχόμενο της συμβολής της. Ο κ. Νικητιάδης είχε συνάντηση με την Αυστριακή ομόλογό του, Κριστίνε Μάρεκ, η οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση της αυστριακής κυβέρνησης στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την κάλυψη των εξόδων όσων θα παραμένουν παρά τη θέληση τους στην Ελλάδα εξαιτίας κινητοποιήσεων ή άλλων γεγονότων.

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος, ο κ. Νικητιάδης παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της μείωσης των τιμών θα μειωθούν τα έσοδα, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι οι αφίξεις θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα.

• Μάρκους Τρέσελ - Γερμανός βουλευτής-Η ποιότητα θα φέρει την ανάπτυξη

Ο Μάρκους Τρέσελ βουλευτής των «Πρασίνων» διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. «Περνώ συχνά τις διακοπές μου εκεί, έχω φίλους στη χώρα σας και μάλιστα στην Ελλάδα έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα μου», εξομολογείται. Πέραν όμως των προσωπικών του δεσμών, ο κ. Τρέσελ θεωρεί την ενίσχυση του τουρισμού μας πολιτική υπόθεση και ευρωπαϊκή υποχρέωση. Πιστεύει όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το άλμα από τον μαζικό στον ποιοτικό τουρισμό. «Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικολογική πτυχή μιας και αυτού του είδους ο τουρισμός εγγυάται υψηλά επίπεδα κρατήσεων», επισημαίνει ο πράσινος βουλευτής.

• Κλείνει η «ψαλίδα»-Καλά νέα από Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία

Σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook, οι κρατήσεις από Αγγλία για την χώρα μας υστερούν μόνο κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, «μιας και πολλοί πελάτες μας ανταποκρίνονται στις εκπτώσεις 20% έως 30% που παρέχουν πολλά ξενοδοχεία».

«Πριν από μια εβδομάδα, ήμασταν 5% πίσω στις κρατήσεις ενώ τώρα το ποσοστό έχει κατέβει στο 2%», δηλώνει ο Μ. Κόπερς, εκπρόσωπος της TUI. Φέτος αναμένεται να μας επισκεφθούν 1,2 εκατ. Ιταλοί, ενώ 10% περισσότεροι Γάλλοι αναμένονται στη Ρόδο (περίπου 46.200 από 42.000 πέρσι).

Πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails