AdSenseBanner

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Μυτιλήνη: Συνεργασία για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού


Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από τον φυσικό πλούτο του Απολιθωμένου Δάσους και την οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποκόμισε κατά την επίσκεψή της από 4 έως 6 Ιουλίου 2010, η 5μελής αντιπροσωπεία του Μουσείου Απολιθωμένων Δένδρων, του Βορειανατολικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Απολιθωμένου Ξύλου και του Πανεπιστημίου Nakhon Ratchasima Rajabhat της Ταϊλάνδης.

Η αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από τον Διευθυντή του Μουσείου Αναπληρωτή Καθηγητή Dr. Pratueng Jintasakul, τους Αναπληρωτές Διευθυντές Dr. Chavalit Vidthayanon και Dr. Wipanu Rugmai και τους ερευνητές κ. Jaroon Duangkrayom και Dr. Paul Grote, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Μουσείου Αναπληρωτή Καθηγητή Ν. Ζούρο και επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο δάσος.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων, αλλά και των δύο περιοχών.

Οι ερευνητές από την Ταϊλάνδη περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ παρακολούθησαν παρουσίαση με οπτικοακουστικά μέσα για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Τα μέλη της αντιπροσωπείας γνώρισαν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρει στον επισκέπτη το Μουσείο, την ανάπτυξή του, τους χώρους του και τις δράσεις του.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ερευνητικές εργασίες που έχει υλοποιήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στα επιστημονικά συνέδρια που έχει διοργανώσει στους χώρους του.

Οι ξένοι επισκέπτες ενημερώθηκαν επίσης για τη Γιορτή Αγροτουρισμού με προϊόντα της Λεσβιακής γης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις ημερίδες κλπ., στους χώρους του Μουσείου. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, που βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο.

Τέλος, τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Πάρκου, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ανασκαφών, συντηρήσεων και ανάδειξης των ευρημάτων. Οι επισκέπτες περιηγηθήκαν στους χώρους του Πάρκου και θαύμασαν τους γιγάντιους κορμούς των Απολιθωμένων Δέντρων, μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί, και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους

Κατά την επίσκεψη τους στο Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης , τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν τη χαρά τους για την επίσκεψή τους στη Λέσβο και τη γόνιμη συνεργασία που είχαν με όλους τους φορείς, καθώς και την επιθυμία για συνέχισή της στο μέλλον, μέσω ανταλλαγών προσωπικού και τεχνογνωσίας αλλά και ανταλλαγής εκθέσεων. Ευχαρίστησαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για τη φιλοξενία και την πολυεπίπεδη συνεργασία, εκτιμώντας πως η επίσκεψή τους αυτή θα αποβεί χρήσιμη για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails