AdSenseBanner

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Απόδραση στην ορεινή Κορινθία


Κοντινές αποδράσεις, με πράσινο και νερό, όχι όμως θαλασσινό... Δήμος Ευρωστίνης στο νομό Κορινθίας. Τα χωριά – σταθμοί μας, τα Ροζενά και η Ζάχολη ή αλλιώς Ευρωστίνη, όπως ονομάζεται και το βουνό όπου βρίσκεται. Κατευθύνεστε από την Αθήνα με το αυτοκίνητό σας προς το παραλιακό Δερβένι. Μια ανάσα από την πρωτεύουσα μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών, αλλά καλοκαίρι είναι μπορείτε να επιλέξετε και την παλαιά εθνική οδό για να ταξιδεύετε όσο πιο κοντά γίνεται στη θάλασσα… στο ύψος λοιπόν του Δερβενίου θα στρίψετε αριστερά με προορισμό τα Ροζενά. Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό ανηφορικός, περνάει μέσα από λεμονιές και μουσμουλιές. Στη διαδρομή δεξιά σας συναντάτε το μικρό χωριό Πεταλού με την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα να ξεχωρίζει στην άκρη του οικισμού.

Πολύ γρήγορα φτάνετε στα Ροζενά, ένα χωριό χτισμένο σε κοιλάδα. Μέσα σε περιβόλια με εσπεριδοειδή, κυρίως λεμονιές. Με ελιές και μουσμουλιές. Με ολάνθιστες αυλές. ¨Ένα χωριό που όσο περνούν τα χρόνια, αντίθετα με όσα γνωρίζουμε για την περιφέρεια, παραμένει ζωντανό και γεμάτο νεολαία.

Στην άκρη του χωριού καθώς ο κεντρικός δρόμος σκαρφαλώνει προς το βουνό δεσπόζει η εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού. Μια επιβλητική εκκλησία, βυζαντινού ρυθμού, χτισμένη το 1928 από πέτρα, με ένα μεγάλο προαύλιο, όπου βρίσκεται το Ηρώο των Πεσόντων. Όταν χτυπούν οι καμπάνες της οι ήχοι πλημμυρίζουν όλο το χωριό και κατεβαίνουν μέχρι τα πρώτα σπίτια στην είσοδο. Πινελιές ζωγραφικής μέσα σε ελιές, σαν φύλακες της εκκλησίας της Υπαπαντής, δεξιά και αριστερά, στην κορυφή δύο λόφων , ξεπροβάλλουν τα μικρά ξωκλήσια του Αγ. Τρύφωνα και του Αγ. Χαράλαμπου. Και λίγο πιο ψηλά ο Άγιος Ελευθέριος.

Επόμενος σταθμός μας η Ζάχολη, ένα χωριό με ιστορία αιώνων και πλούσια προσφορά στην επανάσταση του 1821. Δέκα χιλιόμετρα χωρίζουν τη Ζάχολη από τα Ροζενά. Στο παρελθόν, στα Ροζενά οι ντόπιοι έμεναν το Χειμώνα και ανέβαιναν στη Ζάχολη όταν πλησίαζε το Πάσχα, εποχή οπότε άνοιγε και το σχολείο του χωριού για τους μαθητές που ακολουθούσαν τους γονείς τους για να μαζέψουν κεράσια ή να σπείρουν τα γνωστά και βραβευμένα «ζαχολίτικα φασόλια». Στη Ζάχολη φτάνεις μετά από μια διαδρομή ανηφορική όπου συναντάς χτήματα με οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, ελιές και δάσος από πεύκα. Στο δρόμο αξίζει να σταθείς για ένα προσκύνημα στην εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων. Πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι στην Επανάσταση κρύβονταν στις γύρω σπηλιές οι κλέφτες.

Η Ζάχολη, είναι χτισμένη σε οροπέδιο, σε ύψος 700 μέτρων, ανάμεσα σε δύο βουνά, το Μαύρο Όρος και την Ευρωστίνη. Ένα μικρό χωριό με πέτρινα γραφικά σπίτια, καταπράσινο χάρη στο Ζαχολίτικο ποταμό και τα τρεχούμενα νερά του. Εκτός από τα κεράσια και τα φασόλια παράγει μήλα, λωτούς, δαμάσκηνα, αχλάδια, ιδιαίτερα νόστιμες ντομάτες. Η θέα από το χωριό προς τον Κορινθιακό είναι μαγευτική. Το βλέμμα φτάνει απέναντι στο Γαλαξίδι. Θαυμάσιος τόπος για περίπατο είναι το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς Ρέμα των Μύλων. Κατά το παρελθόν υπήρχαν εκεί νερόμυλοι όπου πήγαιναν οι ντόπιοι για να αλέσουν το στάρι και το καλαμπόκι τους, σήμερα υπάρχουν λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, γεφυράκια , πανύψηλα πλατάνια. Πολύ κοντά βρίσκεται και το βυζαντινού ρυθμού εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, με το εξαιρετικής τέχνης λιθόχτιστο καμπαναριό.

Ξεχωριστή θέση σε όλη την περιοχή κατέχει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο. Η ιστορία του ξεκινά από την Τουρκοκρατία. Χτισμένος το 1811 πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας και μάλιστα μέσα σε 39 ημέρες, αφού οι τουρκικές αρχές είχαν δώσει στους ντόπιους προθεσμία 40 ημερών. Έχει δεκαεφτά τρούλους, ένα καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, παραδοσιακές βρύσες και επτά κυπαρίσσια την αυλή του. Επτά κυπαρίσσια που στέκονται εκεί για να θυμίζουν ένα γλέντι με αιματηρή κατάληξη λίγο πριν την Επανάσταση του ’21. Στον προαύλιο χώρο του ναού βρίσκεται επίσης ο τάφος του Zαχολίτη οπλαρχηγού της Επανάστασης του '21 Παναγιωτάκη Γεραρή.

Ο ταξιδιώτης μπορεί εάν επιθυμεί να διανυκτερεύσει στον ξενώνα του χωριού, να γευθεί στις ταβέρνες της περιοχής τα φρέσκα προϊόντα και τα ψητά της ώρας και να συνεχίσει την περιήγησή του στα πανέμορφα χωριά της ορεινής Κορινθίας.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails