AdSenseBanner

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο μοναδικός βιωματικός ταξιδιωτικός οδηγός "Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες" κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις αιώρα και σε ταξιδεύει μακριά από την καθημερινότητα.


Σε αυτό το ταξίδι οι βαλίτσες είναι περιττές και οι χάρτες αχρείαστοι. Το μόνο που απαιτείται ως μεταφορικό μέσο είναι το βιβλίο “Ο γύρος του κόσμου σε 80 χώρες” και... λίγη φαντασία. Διαβάζοντάς το οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Ο αναγνώστης μπορεί να βρεθεί νοερά από το πολυπολιτισμικό Λονδίνο στην Περσία της τέχνης και στην Κένυα των σαφάρι και από την Παταγονία των πάγων στην Καμπότζη των πέτρινων ναών και στη Γαλλική Πολυνησία της υπέροχης φύσης. Η ιστορία, η γεωγραφία, τα αξιοθέατα, ο τρόπος ζωής, ο πολιτισμός, η κουζίνα και τα ξενοδοχεία κάθε τόπου καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι των σελίδων. Η αφήγηση, σε πολύ προσωπικό ύφος, είναι απλή, λιτή, χωρίς ανούσιες λογοτεχνικές εξάρσεις. Άλλωστε, η συγγραφέας Εύη Δημητριάδου δεν δηλώνει λογοτέχνης αλλά tour leader, καθώς έγραψε όπως μιλούσε στους ταξιδιώτες της. Ως συνοδός ταξιδιωτικών γκρουπ βρέθηκε στους περισσότερους από τους 88 προορισμούς που περιλαμβάνει το μεγάλο οδοιπορικό στον πλανήτη των 424 σελίδων.



Συνεργάτης σήμερα των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων της Ελλάδας η Εύη Δημητριάδου εγκατέλειψε κάποτε τη θέση του μεγαλοστελέχους εταιρείας, γιατί αυτό που την γοήτευε ήταν η αναζήτηση. “Έκανα μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Είχα τάσεις φυγής τότε. Πήρα μια βαλίτσα και ξεκίνησα", λέει. Δεν φαίνεται να μετανιώνει. "Το καλύτερο είναι να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Κάπου θα βγει”, υποστηρίζει τώρα με σιγουριά.
Στις περισσότερες χώρες που καταγράφει βρέθηκε και επέστρεψε πολλές φορές σε διάστημα δεκαπέντε ετών, άρα τις γνωρίζει καλά. “Όταν επισκέπτεσαι είκοσι φορές έναν τόπο ξεναγώντας, δέχεσαι πάρα πολλές ερωτήσεις που δεν είχες ποτέ φανταστεί. Αυτό σου δίνει πολύ μεγάλο κίνητρο, για να μάθεις πράγματα. Επίσης, συχνά είχα ταξιδιώτες που είχαν διαφορετικές επιθυμίες και έτσι έπρεπε να συνδυάσω πολλά πράγματα”, προσθέτει η συγγραφέας.


Ισημερινός, Γκαλάμπαγκος. η Εύη πλησιάζει διακριτικά έναν αρσενικό θαλάσσιο ελέφαντα. Δύσκολη η προσέγγιση σε τέτοιου είδους αρσενικά...

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους
Αγαπημένος της προορισμός η Νότια Αμερική, γιατί οι άνθρωποι εκεί είναι έξω καρδιά. Έχει όμως ως απωθημένο της και άλλες χώρες, όπου δεν κατάφερε ακόμη να ταξιδέψει, όπως η Χιλή ή οι Φιλιππίνες. Όταν κουράστηκε από τις περιπλανήσεις και δεν ήθελε να ζει “σαν ναυτικός στο εξωτερικό 220 μέρες τον χρόνο”, θέλησε να απαντήσει σε φίλους και ταξιδιώτες πώς είναι μια χώρα και αν αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος. “Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο. Ήθελα να ταξιδέψω και χιλιάδες άλλους ανθρώπους, τους οποίους δεν είχα την τύχη να ξεναγήσω. Αυτό που τους συμβουλεύω συχνά είναι να πάνε απαραίτητα σε κάθε ήπειρο και να γνωρίσουν έστω μια χώρα με διαφορετική θρησκεία”.
Διευκρινίζει ότι το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, ταξιδιάρηδες και μη. Σε όσους ταξιδεύουν ώστε να βάλουν ταξιδιωτικούς στόχους γνωρίζοντας πότε, πως και γιατί να επισκευθούν έναν τόπο αλλά και σε όσους δεν ταξιδεύουν παρά μόνο νοερά και θέλουν να μάθουν για τον πλανήτη μας.
Είναι φοβερό να κάνεις τον γύρο του κόσμου με το μυαλό σου και μάλιστα με εισιτήριο μόνο είκοσι ευρώ, που είναι η τιμή του βιβλίου”, λέει. Ευχάριστη έκπληξη στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα, ένα παράρτημα με την κατάλληλη εποχή ανά προορισμό κι ένα ταξιδιωτικό ψυχολογικό τεστ, το οποίο σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της ψυχολόγου Χριστίνας Σταματάκη-Χέλμη και βοηθά τον καθένα να ανακαλύψει τους προορισμούς που του ταιριάζουν.


Αυστραλία, Κόκκινο κέντρο, Βράχοι Όλγας. Το μαγικότερο κόκκινο σε φύση...

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τον Γύρο του Κόσμου! Έχουμε πολλές χώρες μπροστά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails