AdSenseBanner

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στον αέρα βγαίνουν μια σειρά από προκηρύξεις προγραμμάτων του ΕΠΑΝ ΙΙ


Στον «αέρα» πρόκειται να βγουν μέσα στο καλοκαίρι μια σειρά από προκηρύξεις προγραμμάτων για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, του εναλλακτικού τουρισμού και της μεταποίησης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 ("ΕΠΑΝ ΙΙ").

Τα προγράμματα, που δίνουν το «σύνθημα» για επενδύσεις ικανές να φέρουν ανάπτυξη εν μέσω κρίσης, παρουσιάστηκαν σήμερα, στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, από στελέχη του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου (για την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ).

Αναλυτικότερα, μέχρι τις 23/7/2010 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2010», που κανονικά έληγε αύριο, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το στέλεχος του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Ιωάννης Τσιτσόπουλος.

Το πρόγραμμα, δημόσιας δαπάνης 1,5 εκατ. ευρώ για την Κ.Μακεδονία, χρηματοδοτεί επενδύσεις πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 30.000-200.000 ευρώ, για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δαπάνες περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, πιστοποίηση κατά ISO και ΕΜAS, απόκτηση Ecolabel κ.ά.

Κατά τον κ.Τσιτσόπουλο, περίπου 250 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα είχαν ήδη μπει στην πρόδρομη διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεών τους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την παράταση της προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 35% του επιλέξιμου προϋπολογισμού στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης (εκτός Βιομηχανικών Περιοχών), στο 40% για τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Ν.Αιγαίου, Κρήτης, Κ.Μακεδονίας, Δ.Μακεδονίας και Στ.Ελλάδας και στο 45% για τις περιοχές Αν.Μακεδονίας-Θράκης, Β.Αιγαίου, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Δ.Ελλάδας.

Έρχεται και ο «πράσινος τουρισμός»

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα "Πράσινος Τουρισμός 2010", δημόσιας δαπάνης 1,6 εκατ. ευρώ για την Κ.Μακεδονία, το οποίο χρηματοδοτεί επενδύσεις ύψους 15.000-400.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση καταλυμάτων και ξενοδοχείων, την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτων ή και την οικολογική πιστοποίηση, σύμφωνα με τη Γαλάτεια Κεσανίδου, στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.

Η δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται στο 40% του προϋπολογισμού της επένδυσης για όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία και ειδικά στην περίπτωση της Αμμουλιανής (και άλλων νησιών πληθυσμού κάτω των 3.100 κατοίκων) στο 45%.

Στα σπάργανα βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ.Τσιτσόπουλο, και το πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού, για το οποίο θα γίνει προσπάθεια να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ οι εξελίξεις «τρέχουν» και στην περίπτωση του προγράμματος της μεταποίησης, δημόσιας δαπάνης 200 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να φτάσει συνολικά στα 500 εκατ.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα προγράμματα, αλλά και για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία των φακέλων τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στους διαδικτυακούς τόπους
http://www.ypoian.gr/
http://www.ggb.gr/
http://www.antagonistikotita.gr/ και
http://www.efepae.gr/

αλλά και να απευθύνονται στο ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (http://www.e-kepa.gr/)  και στα κατά τόπους επιμελητήρια.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails