AdSenseBanner

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΔΟΝΟΥΣΑ: ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ…


Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε γενικές γραμμές, το έδαφος του νησιού είναι πετρώδες. Στις ακτές, σχηματίζονται μικροί κόλποι. Ανάμεσά τους, «κρύβονται» μοναχικές αμμουδιές με γαλανά νερά.

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Κατά τη μυθολογία, η Δονούσα είναι το νησί όπου έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη ώστε να μη τη βρει ο Θησέας. Μετά από ανασκαφές που έγιναν, «ήρθαν» στο φως οικοδομικά λείψανα από οικισμό των Γεωμετρικών χρόνων. Επίσης, ανακαλύφθηκαν λείψανα κατοικιών της Εποχής του Χαλκού.

Οικισμοί

Η Δονούσα αποτελείται από τέσσερις οικισμούς. Ο πρώτος είναι η Δονούσα ή Σταυρό, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι, το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού. Γραφικός οικισμός με έντονα τα γηγενή κυκλαδίτικα στοιχεία. Είναι κτισμένος στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Περιβάλλεται από έναν απάνεμο κόλπο. Ανατολικά του οικισμού, βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, από το οποίο έχει δοθεί στη Δονούσα η ονομασία Σταυρός. Οι υπόλοιποι τρεις – σαφώς μικρότεροι – οικισμοί του νησιού είναι η Μερσίνη, η Χαραυγή και η Καλοταριτίσσα.

Περπάτημα, κολύμπι και διασκέδαση

Μικρή σε έκταση και ορεινή σε μορφολογία, η Δονούσα ενδείκνυται για αμέτρητο περπάτημα. Δύο προορισμοί που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε περπατώντας είναι η Φωκοσπηλιά, ένα καταφύγιο για φώκιες καθώς και η Σπηλιά του Τοίχου.

Οι πιο γνωστές παραλίες της Δονούσας είναι το Βαθύ Λιμενάρι, ο Κέρδος, το Φικιό και η Καλοταρίτισσα.

Η πιο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση στη Δονούσα είναι το πανηγύρι του Σταυρού, το οποίο διοργανώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα πάτε

Η Δονούσα ανήκει στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, οι οποίες συνδέονται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά. Προκειμένου να φτάσετε στη Δονούσα από τον Πειραιά υπάρχουν δύο δρομολόγια που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η πρώτη γραμμή περνάει από Πάρο – Νάξο – Δονούσα – Αιγιαλή – Κατάπολα – Αστυπάλαια – Κάλυμνο – Κω – Νίσυρο – Τήλο – Σύμη – Ρόδο ενώ η δεύτερη γραμμή πραγματοποιεί στάσεις σε Σύρο – Πάρο – Νάξο – Ηράκλεια – Σχοινούσα – Κουφονήσια – Δονούσα – Αιγιαλή – Κατάπολα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Δονούσα συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τοπικά δρομολόγια με την Νάξο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Πειραιά, στο τηλέφωνο 210 4226000, και με το Λιμεναρχείο Νάξου, στο τηλέφωνο 22850 22300.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails