AdSenseBanner

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αντζελα Γκερέκου: ' To 2010 μπορεί να κλείσει θετικά'

Έκκληση στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα της χώρας να εργαστούν προς την κατεύθυνση της παραγωγής θετικών ειδήσεων απηύθυνε σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου. "Να ενωθούν οι θετικές δυνάμεις των Ελλήνων. Επιχειρηματίες, φορείς, ελληνικά ΜΜΕ με μια φωνή να συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αυτή φάση που περνάει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Γκερέκου εκτίμησε ότι η τρέχουσα χρόνια μπορεί να κλείσει και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις εάν δεν υπάρξει κάποιο αρνητικό γεγονός, ενώ επεσήμανε ότι θα είναι και νίκη η συγκράτηση των αφίξεων και στα περυσινά επίπεδα.

Μεγάλη έμφαση στο ρεύμα τουριστών προς την Ελλάδα η κα Γκερέκου δίδει στις αγορές της Ρωσίας, Ουκρανίας αλλά και αυτές των βαλκανίων σημειώνοντας ότι αυτές μπορεί να αποτελέσουν και το φάρμακο για την κρίση που περνάει η Ελλάδα και ο Τουρισμός ειδικότερα.

Αφού ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά άμεσα θα τρέξουν οι διαδικασίες για τη νέα διαφημιστική καμπάνια του 2011 υπογράμμισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Μάλιστα, για την τόνωση της Κρουαζιέρας και την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για το θέμα του καμποτάζ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποια η εικόνα που έχετε αποκομίσει από την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις;

Αξιοποιήσαμε όλες τις επαφές που είχαμε τόσο σε επίπεδο υπουργών υφυπουργών, Tour Operator, ό, τι μπορέσαμε να επηρεάσουμε θετικά το έχουμε πετύχει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Και αυτό φάνηκε και στη Γερμανία, όπου πηγαίνοντας εκεί με το ιδιαίτερο βαρύ κλίμα να έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, φύγαμε με μια αντιστροφή του κλίματος. Αυτό αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων και μέσα από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν ο υπουργός οικονομίας, ο υφυπουργός και αρμόδιος για τα τουριστικά πράγματα αλλά και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων όλης της Γερμανίας όπου πραγματικά επισήμανε την αντιστροφή του κλίματος, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τις κρατήσεις. Η τουριστική Ελλάδα είναι πιο έτοιμη να τους υποδεχθεί. "Ούτε τα 6.000 νησιά έχουν χαθεί, ούτε η 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, ούτε η καταπληκτική ενδοχώρα, ούτε η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας".

Πως εκτιμάται ότι θα κινηθεί η γερμανική αγορά φέτος;

Θα είναι τεράστια επιτυχία ακόμα και να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο εάν κεφαλαιοποιηθεί αυτό που αφήσαμε στη Γερμανία μπορούμε να μιλήσουμε και για μικρή άνοδο, όπως τόνισε και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας. Δύσκολο το στοίχημα αλλά η αισιοδοξία υπάρχει.

Μετά τη Γερμανία δώσατε το παρόν και στη Ρωσία. Σε ποια εξέλιξη βρίσκεται το θέμα της έκδοσης Visa για τους Ρώσους Ταξιδιώτες;

Φέτος η διαδικασία έκδοσης Visa θα είναι γρηγορότερη αφού θα λαμβάνεται εντός 24 ή 48 ωρών με τα 4 Visa Center να συμβάλουν σημαντικά στην ταχύτητα έκδοσης τους. Μάλιστα τα Visa Center θα είναι ταυτόχρονα και πυλώνες διαφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Επιτέλους μπορούμε να μιλάμε για θετική εξέλιξη μέσα από την έκδοση της Multi Visa (για 6 μήνες, 1, 2 ή ακόμα και 5 χρόνια, κατά περίπτωση), ενώ η πρόθεση μου είναι η έκδοση εθνικής Visa, που είναι επιτρεπτή στα πλαίσια της συνθήκης Σέγκεν. Να τονίσω ότι η έκδοση εθνικής Visa πρέπει να αφορά και την χώρα της Ουκρανίας αφού μόλις 40.000 Ουκρανοί (από τα 8 εκατ που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό) επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η Ρωσία είναι μια απίστευτα σημαντική αγορά για την Ελλάδα και στην οποία δεν είχε δοθεί καμία ουσιαστική σημασία μέχρι σήμερα. Μόνοι τους μας ανακάλυψαν οι Ρώσοι. Τη στιγμή που 2,8 εκατομμύρια Ρώσοι ταξιδεύουν στην Τουρκία, την Ελλάδα επισκέπτονται μόλις 250.000, ως αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης στοχευμένης πολιτικής που υπήρχε τόσα χρόνια για την προσέλκυση τουρισμού από τη χώρα αυτή.

Πως εκτιμάται ότι θα κινηθεί το ρεύμα αφίξεων από Ρωσία; Θα υπάρξει στοχευμένη καμπάνια για την αγορά αυτή;

Ήδη οι Ρώσοι Tour Operator μιλούν για άνοδο από 15% έως και 30%, ενώ η πεποίθηση μου είναι ότι μπορεί να φτάσει το 40% και το 50%. Μάλιστα εκτιμώ ότι εάν δεν μεταβληθούν οι συνθήκες, με την δυναμική που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, οι ανατολικές χώρες, Ρωσία και Βαλκάνια μπορεί να είναι το φάρμακο για το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα και ο τουρισμός μας αυτή τη χρονιά και αντιστάθμισμα για τις όποιες απώλειες μπορεί να έχει η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ό,τι αφορά την διαφήμιση, υπό το πρίσμα των χρεών μας και στη Ρωσία (οφείλονται ακόμα χρήματα σε Ρώσους Tour Operator) η Ελλάδα δε θα ξοδεύσει ασύστολα ποσά χωρίς αντίκρισμα. Θα δοθεί έμφαση σε ταξίδια δημοσιογράφων στην Ελλάδα προκειμένου να δουν μια εικόνα διαφορετική από αυτή που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ και δεν είναι κολακευτική για τη χώρα μας.

Τιαπαντά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στη ροή αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα από τα Διεθνή ΜΜΕ;

Απαιτείται κεντρική παραγωγή θετικών ειδήσεων. Να ενωθούν οι θετικές δυνάμεις των Ελλήνων. Επιχειρηματίες, φορείς, ελληνικά ΜΜΕ με μια φωνή να συνδράμουν όλοι στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει τη δύσκολη αυτή φάση που περνάει. Την ίδια στιγμή η επέτειος φέτος των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα και η διοργάνωση του κλασικού Μαραθώνιου μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα θετικό γεγονός που μπορεί να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ευκαιρία για να φέρουμε ξανά την Ελλάδα και το Μαραθώνιο, στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης και πρόκληση για να διαχειριστούμε σωστά την ευκαιρία αυτή, ώστε τα οφέλη για τη χώρα μας να είναι πολλά, σημαντικά και κυρίως μόνιμα.

Η συνένωση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έχει συμβάλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας; Εξακολουθούν να υφίστανται συνέργιες μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων που εμποδίζουν την προώθηση του έργου σας;

Δεν είναι εύκολο το στοίχημα αυτό. Άλλωστε το χρονικό διάστημα είναι λίγο για να κριθεί αυτό. Η συνέργια πολιτισμού και τουρισμού έχει τα πολύ θετικά της στοιχεία. Μια πηγή αποφάσεων, λιγότερος χρόνος. Από την άλλη ο τουρισμός έχει και την αυτονομία του. Εχω μια πολύ καλή συνεργασία με τους υπουργούς που εμπλέκονται στα του τουρισμού. Αλλά σε αυτόν τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που βρήκαμε και η χώρα μας έχει, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Προσπαθούμε, κάνουμε κοινές ομάδες εργασίες για κάθε θέμα, ώστε να ελαχιστοποιούμε όσο γίνεται αυτές τις δυσκολίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Δεν έχουμε φτάσει στο ιδεατό, έχουμε προχωρήσει, έχουμε κάνει καλά βήματα και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα στόχο που όλα αυτά να συντονίζονται.

Τι απαντάτε στο αίτημα των φορέων που δραστηριοποιούνται με την κρουαζιέρα και ζητούν την άρση του καμποτάζ;

Το καμποτάζ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το λύσουμε το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή ειδικά, που τα οικονομικά μέτρα πονάνε πάρα πολύ, δεν μπορούμε να χάνουμε από τον τουρισμό περισσότερο από 1 δισ ευρώ λόγω του καμποτάζ. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην κρουαζιέρα. Οι φορείς ζητάνε να γίνει διευθέτηση του θέματος έως το Μάιο για να προλάβουμε το 2011.

Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις σε ΕΤΑ και ΕΟΤ μετά και την διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου; Θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες;

Όταν πήραμε την απόφαση για τον διαχειριστικό έλεγχο σε ΕΟΤ και ΕΤΑ στόχος ήταν να φανούν οι παθογένειες ενός συστήματος που λειτούργησαν αρνητικά για τη χώρα και τον τουρισμό ούτως ώστε να χτίσουμε το καινούριο οικοδόμημα. Δεν είναι αυτοσκοπός ή τιμωρία. Στόχος ήταν η αποτύπωση των ευθυνών Εμείς θα παραδώσουμε το πόρισμα στην κυβέρνηση και αυτή θα αποφασίσει. Σε ό, τι αφορά την ΕΤΑ ειδικότερα, σε λίγες ημέρες θα έχει το καινούριο ΔΣ. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η εταιρία τελούσε σε μια απραξία με μεγάλα ερωτηματικά ως προς τη διαχείριση της.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails