AdSenseBanner

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου



Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης (ΠΔ 433/1985). Η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους έχει έκταση 150000 στρέμματα και περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων που σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου, την περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου.

Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Το Φεβρουάριο του 2004 αποφασίστηκε η ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Το Νησί της Λέσβου βραβεύτηκε για την «Προστατευόμενη Περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», ως νικητής προορισμός του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» του έτους 2009. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν "Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές".

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, NΠΙΔ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, συντήρηση και φύλαξη του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Το Μουσείο αποτελεί τον φορέα λειτουργίας του Γεωπάρκου.

Page στο Facebook:
Εχει δημιουργηθεί σελίδα στο Facebook για να μπορούν να επικοινωνούν όλοι οι που αγαπούν τον τόπο μας το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του. Σήμερα με μεγάλη χαρά βλέπουμε πως ξεπεράσαμε τα 3000 μέλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομιάς και ελπίζουμε να είστε μαζί μας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας στο Μουσείο, στο Απολιθωμένο Δάσος, στη φυσική μας κληρονομιά.

http://www.facebook.com/pages/Sigri-Greece/Mouseio-Physiks-Istorias-Apolithomenou-Dasous-Lesbou/175849149379

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails