AdSenseBanner

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ερευνα για την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης πλαστήρα

Κατάλληλο προορισμό για όσους επιζητούν την απόλαυση των διακοπών σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει την ηρεμία, τα τοπικά προϊόντα και τη φιλοξενία χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη Λίμνη Πλαστήρα, στο νομό Καρδίτσας, που, όμως, δεν φαίνεται να ελκύει ιδιαίτερα όσους αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα εργασίας για την ελκυστικότητα της λίμνης Πλαστήρα ως τουριστικού προορισμού, που παρουσιάστηκε στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο του νομού Καρδίτσας. Η έρευνα ανήκει στην Π. Κόκκαλη, γεωπόνο-γεωργοοικονομολόγο, υποψήφια διδάκτωρα στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΓΠΑ, τον Α. Κουτσούρη, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στον Π. Χρυσοχού, γεωπόνο-γεωργοοικονομολόγο, υποψήφιο διδάκτορα στο MAPP, Aarhus School of Business, Δανία. Στην ίδια εργασία παρουσιάζεται η περαιτέρω επεξεργασία των ευρημάτων προηγούμενης εργασίας (Κόκκαλη και Κουτσούρης 2008).

Η έρευνα διεξήχθη στην περιοχή της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, η οποία περιλαμβάνει 14 κοινότητες που βρίσκονται στα βουνά των Αγράφων στο ΝΔ τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Η λίμνη είναι τεχνητή και κατασκευάστηκε το 1958 - 1962, καλύπτοντας ένα γόνιμο οροπέδιο, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή πόσιμου νερού στην πόλη της Καρδίτσας και τις πέριξ αυτής κοινότητες και την άρδευση.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, στατιστικά σημαντικοί, σε σχέση με τη συμβολή τους στην ελκυστικότητα της περιοχής, είναι αφενός οι παράγοντες "τοπικά προϊόντα" και "καιρός και το περιβάλλον" (θετικά) και αφετέρου ο παράγοντας "εναλλακτικές δραστηριότητες" (αρνητικά).

Ωστόσο, αν και η Λίμνη Πλαστήρα δεν φαίνεται να ελκύει αυτούς που επιλέγουν εναλλακτικές δραστηριότητες, από προηγούμενη έρευνα (Κόκκαλη 2008) έχει διαπιστωθεί ότι η περιοχή της Λίμνης διαθέτει αξιόλογη υποδομή για εναλλακτικές αθλητικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες (π.χ. σκι, κανό-καγιάκ, ποδηλασία, ιππασία, ορειβασία, πεζοπορία κλπ.).

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι εν λόγω δραστηριότητες δεν έχουν προβληθεί ή αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να προσελκύουν όλους όσοι επιζητούν την ενασχόληση με δραστηριότητες διαφόρων τύπων, στο πλαίσιο του λεγόμενου ήπιου τουρισμού.

"Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι το μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών, όπως είναι η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα, λόγω των περιβαλλοντικών και των κοινωνικό-οικονομικών ιδιαιτεροτήτων της, δεν πρέπει να έχει ως αποκλειστικό στόχο την αύξηση των τουριστών στην περιοχή", καταλήγουν οι ερευνητές.

Σε σχέση με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των τουριστών (Κόκκαλη και Κουτσούρης 2008) αξίζει να σημειωθούν τα εξής: η κατανομή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εμφανίζεται ισομερής, οι περισσότεροι από τους επισκέπτες ήταν ηλικίας από 25-44 χρονών (70,2%), παντρεμένοι (57,5%), με ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση (περίπου 57%), προερχόμενοι από όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες (34,5% δεν απάντησε). Το 98,6% των επισκεπτών ήταν Έλληνες, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (53%). Οι περισσότεροι επισκέπτονταν την περιοχή πρώτη φορά (52,3%), και πραγματοποίησαν τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις (50,9%), κυρίως με φίλους (49%) και δευτερευόντως με την οικογένεια (32,3%) ή το/ τη σύντροφό τους (30,5%). Ο κύριος λόγος για τον οποίο επισκέφτηκαν τη λίμνη Ν. Πλαστήρα ήταν η φήμη της περιοχής (37,3%), οι συστάσεις γνωστών και φίλων (28,2%) και η προηγούμενη εμπειρία (25,5%). Οι επισκέπτες δήλωσαν ότι θεωρούν την περιοχή έρευνας ως "πολύ" (40,9%) ή "πάρα πολύ" ελκυστική (40,5%)

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι τουρίστες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις συστάδες.

Η ηλικία, η εκπαίδευση και το εισόδημα διαφοροποιούν τις συστάδες αυτές μαζί με τον αριθμό των επισκέψεων και την αντίληψή τους για την ελκυστικότητα της περιοχής. Η συστάδα των τουριστών που χαρακτηρίστηκε ως "υψηλών αναπαραστάσεων" (22% των τουριστών) αποτελείται από άτομα που έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα την περιοχή και τη θεωρούν ως εξαιρετικά ελκυστική. Η συστάδα αυτή περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο, άτομα άνω των 35 ετών με διαφορετικά εισοδήματα και παρά την επικράτηση των ατόμων με υψηλό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το σύμπλεγμα περιλαμβάνει επίσης την πλειοψηφία των ατόμων με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.

Από την άλλη πλευρά, η συστάδα "χαμηλών αναπαραστάσεων" (15%) περιλαμβάνει κυρίως τους επισκεπτόμενους για πρώτη φορά την περιοχή την οποία βρίσκουν ελκυστική. Αφορά σε άτομα άνω των 35 ετών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλά εισοδήματα.

Η συστάδα "μετρίων - χαμηλών αναπαραστάσεων" (29%) αποτελείται από νέους, σχεδόν ισομερώς κατανεμημένων μεταξύ επισκεπτόμενων για πρώτη φορά και αυτών που είχαν επισκεφθεί και πάλι την περιοχή, και οι οποίοι βρίσκουν την περιοχή πολύ ελκυστική.

Η τελευταία συστάδα "μετρίων - υψηλών αναπαραστάσεων" (34%), αφορά σε επισκεπτόμενους για πρώτη φορά την περιοχή, άνω των 35 ετών, με μέτρια εισοδήματα, ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και οι οποίοι βρίσκουν την περιοχή πολύ ελκυστική.

Φαίνεται, λοιπόν, τονίζουν οι ερευνητές, ότι εκείνοι που επισκέφθηκαν την περιοχή για πρώτη φορά, με ανώτερη εκπαίδευση και υψηλό εισόδημα, είναι περισσότερο επιφυλακτικοί όσον αφορά τη γνωστική αναπαράστασή τους και την αντίληψή τους για την ελκυστικότητα της περιοχής, συγκρινόμενοι με τους υπόλοιπους για πρώτη φορά επισκεπτόμενους. Οι νεότεροι και υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου επισκέπτες της περιοχής εμφανίζονται, επίσης, πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με τους άλλους τουρίστες, με εξαίρεση αυτούς της συστάδας "χαμηλών αναπαραστάσεων".

Τα αποτελέσματα σαφώς δείχνουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των επισκεπτών της λίμνης Ν. Πλαστήρα, τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά τους όσο και ως προς τους γνωστικούς παράγοντες των αναπαραστάσεών τους (της περιοχής) και, κατά συνέπεια, ως προς την αντίληψή τους για την ελκυστικότητά της.

Συμπερασματικά, η λίμνη Ν. Πλαστήρα φαίνεται, λοιπόν, πως είναι και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ως ένας σημαντικός (αγροτικός, ήπιου χαρακτήρα) τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ποικιλία δυνατοτήτων για διαμονή, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (αθλητικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών) καθώς και γιατί διαθέτει σημαντικά περιβαλλοντικούς πόρους και αξιοθέατα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Κείμενο: του Αποστόλη Ζώη

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails