AdSenseBanner

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Εντονος προβληματισμός στο Σύλλογο Ενοικιαζομένων

Εντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Οικογενειακών Καταλυμάτων Νήσου Ρόδου καθώς τα προβλήματα διαρκώς οξύνονται, ενώ επίκειται η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Από τον Σύλλογο εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Τουριστικών Οικογενειακών Καταλυμάτων Νήσου Ρόδου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο λίγο πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου.

Στη Γενική Συνέλευση κλήθηκαν και οι βουλευτές Δωδεκανήσου, ωστόσο παραβρέθηκε μόνον η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη ενώ εκπροσώπους απέστειλαν οι βουλευτές Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης μιας και ήταν εκτός Ρόδου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα του κλάδου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία άλλων εκπροσώπων του Κοινοβουλίου που αν και ευρίσκοντο στη Ρόδο επέδειξαν πλήρη αδιαφορία προφανώς εκτιμώντας πως δεν άξιζε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ότι θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα προβλήματα ενός συγκεκριμένου κλάδου το αντικείμενο του οποίου γνωρίζουν λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και λίγο πριν το άνοιγμα μιας νέας, αβέβαιης, τουριστικής περιόδου. Αφού έγινε πλήρης ενημέρωση αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος, το οποίο συνυπογράφει και η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Δωδεκανήσου με αποδέκτες όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να δρομολογηθούν ουσιαστικές και εφαρμόσιμες λύσεις.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Σύλλογος Τουριστικών Οικογενειακών Καταλυμάτων Νήσου Ρόδου στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων που ίσχυε έως τώρα στον κλάδο μας εφαρμόζοντας πλέον την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων διότι είμαστε σίγουροι πως με την αλλαγή αυτή οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και η κυβέρνηση θα έχει λιγότερα έσοδα γιατί ως γνωστόν τα καταλύματα της περιοχής μας δεν έχουν καμία σχέση με τα καταλύματα άλλων περιοχών όπως για παράδειγμα οι Κυκλάδες, όπου φαίνεται πως εκεί έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τις διακοπές τους οι κυβερνώντες οι οποίοι θεωρούν ότι ισχύουν και στα Δωδεκάνησα οι ίδιες τιμές που ισχύουν στις Κυκλάδες.

Εκφράζουμε όμως την έντονη διαμαρτυρία μας στην πρόθεση της κυβέρνησης για εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στις επιχειρήσεις. Η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ανέφικτη και δεν εφαρμόζεται σε κανέναν άλλο τουριστικό προορισμό αφού εμείς παρέχουμε υπηρεσίες και όχι προϊόντα τα οποία μπορούν να κοστολογηθούν και οι μόνοι ωφελημένοι τελικά από αυτή τη διαδικασία θα είναι οι εισαγωγείς ταμειακών μηχανών. Οι ισχύοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί εξάλλου δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής, την ίδια ώρα που έτσι κι αλλιώς οι πληρότητες των καταλυμάτων μας είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Παράλληλα επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν οι όροι ένταξης και χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ των ενοικιαζομένων δωματίων με σημαντικότερο την επαναφορά του ορίου των 15.000 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε τις επιχειρήσεις μας και να κάνουμε ανταγωνιστικό το προϊόν μας σε μια περίοδο που αυτό καθίσταται αναγκαίο και επιβλητικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα επωφεληθούν πάλι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων όπως συνέβη και με το Γ΄ΚΠΣ. Ζητάμε να εξεταστεί σε συνεργασία και με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους η δυνατότητα θέσπισης ειδικών ρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος μας στις διαδικασίες ένταξης και απορρόφησης και επιπλέον να διερευνηθεί η δυνατότητα δέσμευσης κονδυλίων αποκλειστικά για την εξυγίανση και ανάπτυξη των ενοικιαζομένων δωματίων ανεξάρτητα από τον ξενοδοχειακό κλάδο κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε να ληφθεί μέριμνα ειδικά για τα καταλύματα της Ρόδου που δοκιμάζοντα περισσότερο τη δύσκολη αυτήν περίοδο. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον η Ρόδος είναι προορισμός μαζικού τουρισμού και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι αυτά που στηρίζουν την τοπική οικονομία. Δυστυχώς είναι η τελευταία ευκαιρία του κλάδου να στηριχθεί, κι αυτό θα γίνει μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ και γι αυτό θα πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θα ανεχθούμε άλλο την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων, η οποία και μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryan Air που θα ξεκινήσει άμεσα δρομολόγια στην περιοχή μας, ζητάμε από τον βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργο Νικητιάδη ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης για την έναρξη δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας και από το ΕΒΕΔ που χρηματοδοτηθεί την προσπάθεια, να μεριμνήσουν ώστε να περιληφθεί στην ιστοσελίδα της Ryan Air το ηλεκτρονικό σύστημα on line κρατήσεων της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Δωδεκανήσου ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να εξυπηρετούνται άμεσα μέσω των αναγνωρισμένων και νομίμως λειτουργούντων καταλυμάτων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση καρπών από την εκτέλεση δρομολογίων της συγκεκριμένης εταιρείας προς την περιοχή μας, ακριβώς επειδή απευθύνεται σε μεμονωμένους ταξιδιώτες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλες low cost αεροπορικές εταιρείες.

Από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Βασίλη Μπρακουμάτσο, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Περιφερειάρχης που ενδιαφέρθηκε για τον κλάδο μας, ζητάμε την έμπρακτη οικονομική του στήριξη για τις δράσεις που έχει προσδιορίσει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Τουριστικά Καταλύματα Δωδεκανήσου» για την προβολή, διαφήμιση αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου μας σε όλα τα νησιά.

Αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια του ΠΡΟΤΟΥΡ για προβολή και προώθηση του ροδιακού τουρισμού οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα θετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας και επειδή θέλουμε κι εμείς να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια, ζητάμε ισότιμη συμμετοχή και ενεργό ρόλο στο Δ.Σ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέλη μας στη Ρόδο ξεπερνούν τα 1.200 και πιστεύουμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και δρομολόγησης δραστηριοτήτων εφόσον κι εμείς αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κι δυσαρεστεί κάποιους οι οποίοι εξακολουθούν σκοπίμως να το παραβλέπουν.

Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η Ρόδος εξακολουθεί να παραπέμπει σε εργοτάξιο παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι όλα θα ήταν έτοιμα για να υποδεχθούμε τους νέους τουρίστες. Οι πρώτοι επισκέπτες γι' άλλη μια φορά θα δουν την άσχημη πλευρά της Ρόδου, με τους υπευθύνους να σφυρίζουν αδιάφορα την ώρα που η απαράδεκτη εικόνα του νησιού μας κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις υποχρεώσεις της αντί να ασχολείται μόνο με τους διαξιφισμούς για τον «Καλλικράτη». Οι δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, αφού τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκαν με τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας και δεν κατάφεραν να εξωραΐσουν την εικόνα του νησιού μας που αρχίζει σιγά-σιγά να αποδομείται και να μην θυμίζει σε τίποτα την άλλοτε ναυαρχίδα του τουρισμού για την οποίαν όλοι ήμασταν υπερήφανοι. Σήμερα κάθε άλλο παρά υπερήφανοι πρέπει να αισθανόμαστε για την εικόνα της Ρόδου και θα πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε για την ολοκλήρωση επιτέλους των μεγάλων έργων υποδομής, όπως το λιμάνι, η ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης της εθνικής οδού Ρόδου - Λίνδου, η μαρίνα, το γκολφ, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ κ.α που βαλτώνουν και μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας.

Ο Δήμος Καλλιθέας, ο μεγαλύτερος τουριστικός δήμος του νησιού, έχει από καιρό πάψει να είναι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών μας, η εικόνα του Φαληρακίου είναι χειρότερη από ποτέ και ο δήμαρχος Γιάννης Ιατρίδης πιο αδιάφορος και πιο κουρασμένος από ποτέ δεν φρόντισε να κάνει καμία προετοιμασία για τη νέα τουριστική περίοδο. Τα έργα ημιτελή, οι υποδομές ανύπαρκτες, η καθαριότητα ελλιπής από κάθε σημείο και η τραγική εικόνα που παρουσιάζει το Φαληράκι παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα... Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να ζητήσουμε την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία η δημοτική αρχή αγνοεί επιδεικτικά. Παράλληλα θα ζητήσουμε την αναπροσαρμογή των τελών φωτισμού και ύδρευσης για να αρθεί μια αδικία χρόνων.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους τουριστικούς δήμους του νησιού, όπου κι εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη και για το λόγο αυτό θα πρέπει και η ΤΕΔΚΔ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Ευελπιστούμε και ελπίζουμε στην ανταπόκριση των φορέων, διότι εμείς πλέον δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις απαιτήσεις μας. Ζητάμε συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των φορέων για να βγούμε από το αδιέξοδο και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους, για το καλό όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και της περιοχής μας συνολικά.

Εκ. του Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Τοκούζης Παναγιώτης

πηγή: dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails