AdSenseBanner

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΓΙΑ ΟΥΖΑΚΙ... ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Ιδιαίτερη αδυναμία στα θαλασσινά, ψάρια και οστρακοειδή, φαίνεται πως είχαν οι κάτοικοι του αρχαίου οικισμού στο Καραμπουρνάκι, όπως διαπίστωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή.

Το οργανικό υλικό που πιστοποιεί τα παραπάνω εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό ημιυπόγειου χώρου, μαζί με μαγειρικά σκεύη και άλλα αγγεία.

Στα ευρήματα συγκαταλέγονται κόκαλα από γαλέο και οστρακοειδή. «Οι μεγάλες ποσότητες θαλασσινών καταδεικνύουν την αδυναμία που είχαν οι αρχαίοι στα συγκεκριμένα είδη διατροφής», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Τιβέριος, ο οποίος προσθέτει ότι τα οργανικά αυτά ευρήματα μελετώνται αυτή την περίοδο διεξοδικά, προκειμένου να προκύψουν περισσότερα συμπεράσματα για τη διατροφή των αρχαίων κατοίκων στο Καραμπουρνάκι.

Ημιυπόγειοι χώροι, όπως ο παραπάνω ήρθαν στο φως και σε παλαιότερες ανασκαφικές περιόδους. Οι χώροι αυτοί, κυψελόμορφοι και σπανιότερα ορθογώνιοι, χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια και φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως οικιακοί. «Εκεί οι αρχαίοι κάτοικοι κοιμόντουσαν, αποθήκευαν και έτρωγαν», υπογραμμίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ερώτημα αποτελεί, ωστόσο, ποιοι ζούσαν στους χώρους αυτούς. «Το γεγονός ότι στο αρχαίο Καραμπουρνάκι είχαν εγκατασταθεί πολλές φυλές στα αρχαϊκά χρόνια σε συνδυασμό με την αναφορά του Ηροδότου σε Φρύγες που ζούσαν σε σπίτια κάτω από το έδαφος στη Μακεδονία, μας οδηγεί στην υπόθεση ότι οι ημιυπόγειοι αυτοί χώροι ίσως να σχετίζονταν με τους μη ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής», παρατηρεί ο κ. Τιβέριος.

Η ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι έφερε στο φως για ακόμα μία χρονιά και πλούσια κεραμικά ευρήματα διαφόρων εργαστηρίων, από την Αθήνα, την Εύβοια και την ανατολική Ελλάδα, που υπογραμμίζουν τη σημαντική εμπορική δραστηριότητα του οικισμού, που διέθετε και το μοναδικό λιμάνι της περιοχής κατά την αρχαϊκή εποχή.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι θα παρουσιάσουν ο καθηγητής του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελένη Μανακίδου, και η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ξάνθης, Δέσποινα Τσιαφάκη, την επόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου στην 23η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails