AdSenseBanner

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ αναδεικνύει τα μνημεία που συμβολίζουν την ενοποίηση, τα ιδανικά και την ιστορία της Ευρώπης.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν σήμερα 500 εκατομμύρια άτομα. Τα περισσότερα όμως από αυτά δεν θεωρούν τους εαυτούς τους πολίτες της ΕΕ. Όταν ερωτώνται από πού είναι, συνήθως απαντούν με βάση την εθνική τους ταυτότητα.

Η απόκτηση ισχυρής ευρωπαϊκής ταυτότητας αποτελεί πρόκληση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ωστόσο, η έλλειψη της ταυτότητας αυτής δεν προκαλεί έκπληξη. Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό γλωσσών και πολιτισμών όπου συχνά οι διαφορές μεταξύ των χωρών προβάλλονται περισσότερο από τις ομοιότητές τους.

Για να ενισχύσει το αίσθημα της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, η Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα απονέμεται σε τόπους με πανευρωπαϊκή ιστορική σημασία. Το σχέδιο αυτό, που ξεκίνησε στη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ισπανία το 2006, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων και την αναγνώριση της κοινής τους ιστορίας και της κοινής, παρά την πολυμορφία της, πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Σήμερα στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας. Ο κατάλογος των μνημείων αυξήθηκε και πλέον περιλαμβάνει δεκάδες ιστορικά μνημεία, όπως η Ακρόπολη, το σπίτι του γάλλου πολιτικού Ρομπέρ Σουμάν, που αποτέλεσε ιδρυτική μορφή της ΕΕ, καθώς και τα ναυπηγεία του Γκντανσκ, το μέρος όπου ιδρύθηκε το συνδικάτο "Αλληλεγγύη" το οποίο πυροδότησε τα γεγονότα που οδήγησαν στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Αναλαμβάνοντας την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, η ΕΕ σκοπό έχει να το επεκτείνει και να του προσδώσει μεγαλύτερη προβολή και κύρος. Για την απονομή του σήματος είναι απαραίτητο να καταδειχθεί η σημασία που έχουν τα μνημεία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στη συνέχεια, τοποθετείται στην είσοδο του μνημείου μια επιγραφή με το σήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σήμα αυτό δεν είναι σημαντικό μόνον από πολιτιστική άποψη. Όπως και τα μέρη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα μέρη που θα φέρουν το ευρωπαϊκό σήμα θα προσελκύουν τουρίστες, δίνοντας ώθηση στις περιφερειακές οικονομίες.

Ο ευρωπαϊκός αυτός κατάλογος εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα και το πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών Erasmus. Τις τελευταίες δεκαετίες οι πρωτοβουλίες αυτές συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων και την ευρωπαϊκή ενοποίηση δίνοντας απτά δείγματα του κοινού μας πολιτισμού.

πηγή: http://ec.europa.eu/news/culture/100309_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails