AdSenseBanner

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η ημερίδα για τον τουρισμό στη Μεσσηνία


Στοχος της ημερίδας ήταν η διαμορφωση της τουριστικης συνειδησης, ο ρολος που εχει ο καθε πολιτης ωστε ν αναδειχθει η μεσσηνια ως ελκυστικος προορισμος. Τονιστηκε οτι στη Μεσσηνια μπορει να αναπτυχθει πολυθεματικος τουρισμος και το οτι δεν εχει αναπτυχθει ακομη σημαντικα αυτο μπορει να αποτελεσει σημαντικο πλεονεκτημα για την ορθολογιστικη κατευθυνση της ποιοτητας και της παραδοσης . Μεσα σε αυτο το πλαισιο επισημανθηκε και ο σημαντικος ρολος της ΠΟΤΑ με το Costa Navrino Που θα δωσει ωθηση και αλλη δυναμικη στο νομο.

Η ημεριδα ξεκινησε εντελως διαφορετικα περα απο τους καθιερωμενες προσφωνησεις απο την πρεοδρο Ξενοδοχων & Ιδ. Τουριστικων καταλυμετων Τριφυλιας με απαγγελια ποιηματων εμπευσμενων απο τις ομορφιες της ευρυτερης περιοχης συνεδεοντας ετσι την ημεριδα με την ημερα της ποιησης ωστε να γινει συσχετισμος και με το Υπουργειο Ποιλιτισμου & Τουρισμου.

Την εναρξη κηρυξε η προεδρος της Νομαρχιακης Επιτροπης Τουριστικης Προβολης κ Αντωνια Μπουζα που εκανε λογο για τα μεχρι τωρα αποτελεσματα των σκοπων και των στοχων των δρασεων της επιτροπης επικντρωνοντας στο θεμα της της Τουριστικης συνειδησης και της προβολης του νομου στην Ελλαδα και το εξωτερικο.

Νικόλαος Κανελλόπουλος
Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον «Τουρισμό και τη συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη», ξεκινώντας, όμως, έκανε μια νοσταλγική αναφορά στην Κυπαρισσία που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του. Αναφερόμενος στη σημασία του τουρισμού στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ότι όλοι οι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν για να καταστήσουν την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού εθνικό στόχο.Ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι ο τουρισμός “συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο προς την Περιφέρεια. Αρκεί με τις πολιτικές μας να μειώσουμε την υψηλή εποχικότητα. Την ευημερία του τουρισμού ο καθένας από την πλευρά του οφείλει να τηνδιαφυλάξει και να την προστατεύσει”.Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που κάνει για την εξυγίανση του ΕΟΤ,αφού παρέλαβε, όπως τόνισε, ένα χρέος σα ενημέρωσης και προβολής. Οπως είπε στη συνέχεια, η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που έχει όλα τα χαρίσματα και μια ιστορία που την κρατά εδώ και 4500 χρόνια.Και τόνισε πως είναι η ευκαιρία να γίνει η προβολή και η ανάπτυξη της Μεσσηνίας, είναι η ώρα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να τύχουν της κρατικής υποστήριξης ώστε να αποτελέσουν το εφαλτήριο ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Αχιλλέας Κωνσατντακόπουλος
Στην συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είπε: «Εχουμε όλοι μερίδιο αλλά και ευθύνη για την επιτυχία» σημειώνοντας ότι ποιότητα είναι η σχέση προσδοκίας και αποτελέσματος. «Η υψηλή ποιότητα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε σε χαμηλές τιμές περιοχές όπως για παράδειγμα η Αί γυπτος ή η Τουρκία. Ο τουρισμός είναι μια συνολική ή όπως λένε μερικοί ολιστική εμπειρία, αυτό δημιουργούμε και πουλάμε εμπειρίες. Ξεκινά με την διαφήμιση, η πρώτη εντύπωση του πελάτη όταν φτάνει στον τόπο μας, στην συνέχεια οι υποδομές, μετά οι ανωδομές και η εμπειρία ολοκληρώνεται με την επαφή μετο έμψυχο δυναμικό. Για να πετύχουμε χρειάζεται προσπάθεια σε αυτά τα επίπεδα. Οσον αφορά τη διαφήμιση και προώθηση, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στο τιπουλάμε και αυτό να το κρατήσουμε. Επίσης δεν πρέπει να αλλάξει λογότυπο προορισμού τουλάχιστον για πέντε χρόνια». Αναφέρθηκε στην άμεση σχέση τουρισμού και τοπικών προϊόντων φέρνοντας για παράδειγμα την Σαντορίνη που έχει τις υψηλότερες τιμές, όπως και τα κρασιά της.«Σκόπιμο, είπε, θα ήταν και εμείς εδώ να τυποποιήσουμε το μπουκάλι που βάζουμε το ελαιόλαδο».Οσον αφορά τις υποδομές αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο το οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να μεγαλώσει καθώς μπορεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια να μην παρουσιαστεί ανάγκη αλλά πρέπει να προγραμματίσουμε από τώρα, με την μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας εκεί. «Για να βγει ο επισκέπτης από το ξενο-δοχείο πρέπει να έχει μια εύκολη πρόσβαση, βελτιώνονται οι δρόμοι που οδηγούν στην Μεσσηνία αλλά χρειάζεται να βελτιωθεί και το εσωτερικό οδικό δίκτυο και σε αυτό πρέπει να πιέσουμε όλοι. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια να καθυστερήσουμε άλλο».Πρότεινε ακόμη την δημιουργία ενόςγραφείου στις Βρυξέλλες με ρόλο την προώθηση τόσο του τουρισμού της περιοχής όσο και την ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Επίσης μίλησε για την ανθρώπινη συμπεριφορά όλωντων κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.Ακόμη τόνισε ότι οι οικογένειες είναι ένα κομμάτι του τουρισμού που πρέπει να στοχεύσουμε.Αναφερόμενος στην επένδυση του “Costa Navarino” σημείωσε ότι «νιώθουμε πίεση και ευθύνη από τις προσδοκίες που υπάρχουν. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη, αυτό θα πάρει 2-3 χρόνια για να εγκατασταθεί ο τουρισμός. Η σημαντικότερη προσφορά για την Μεσσηνία θα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της αναγνωρισιμότητας, αυτά τα δύο θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και θα φέρουν και άλλους επενδυτές αλλά και επενδυτές από την ίδια την περιοχή».

Πέτρος Θέμελης
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στο θέμα «Πολιτισμός και ανάπτυξη» τονίζοντας: «Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον σύγχρονο άνθρωπο για να σωθούν, έτσι μόνο θα μπορέσουν εσαεί να παίζουν τον ρόλο τους στο σύγχρονο κόσμο. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν το δικαίωμα κα την υποχρέωση να ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η συντήρηση και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ενός πολιτιστικού τουρισμού με προοδευτικά αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Ολοι είμαστε υπεύθυνοι για την λειτουργία και προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Η υπόθεση της προστασίας νοσεί βαρύτατα. Η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει κόστος που βαρύνει την ίδια. Σαν κράτος πρέπει να επενδύσουμε σε μη ρυπογόνες δραστηριότητες. Θα πρέπει να εντοπισθούν προβλήματα του αρχαιολογικού τουρισμού και να αντιμετωπισθούν και η χώρα μας να προβάλει μια ολοκληρωμένη εικόνα του παρελθόντος και της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι αναγκαίο να μελετηθούν οι λόγοι ταραγμένων σχέσεων ανάμεσα στην αρχαιολογική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Πέτρος Κωστόπουλος
Ο Πέτρος Κωστόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλ ς της Ιmako Media SA, αναφέρθηκε στο θέμα «Ποιοτικός τουρισμός, η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον». Σημείωσε ότι η περιοχή είναι υποανάπτυκτη τουριστικάχωρίς αυτό να είναι αρνητικό όπως εξήγησε στην συνέχεια. «Ηρθε η ώρα που θα πληρώσουμε όλοι για τα εγκλήματα που έχουμε κάνει και σαν πολίτες και σαν πολιτικοί καιθα την πληρώσει και ο τουρισμός, καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική στον τουρισμό.Σαν Ελληνες έχουμε την ίδια μονότονη αρχιτεκτονική.Ενα δίπατο σπίτι με ταράτσα και κάγκελα. Θεωρούμε την Ελλάδα την καλύτερη χώρα του κόσμου χωρίς να έχουμε κάτι συγκριτικό, έχουμε μείνει σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του ’70 όπου το τσιμέντο έφτανε στην θάλασσα με μεγάλα ξενοδοχεία με το να έρχονται γκρουπ από βόρειες χώρες, αυτό το μοντέλο έχει πεθάνει όμως.Τα ανοίγματα και το φθηνό εισιτήριο έχει κάνει τις μετακινήσεις πολύ εύκολες. Εδώ στη Μεσσηνία συμβαίνει κάτι δύσκολο και μεγαλειώδες. Αυτό που κάνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος είναι το ένα κομμάτι από το μοντέλο που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Δείχνει τον δρόμο πώς μπορεί να είναι το αύριο στον τουρισμό, ότι δεν χρειάζεται να είναι κάτι «μεγάλο» αλλά πως μπορεί να είναι μεγάλο σε σπασμένα μικρά τμήματα. Στη Μεσσηνία, πρέπει να στραφούμε σε έναν ποιοτικό τουρισμό, να προωθήσουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο τουρίστας όταν θα φεύγει να έχει εικόνες από τον τόπο που επισκέφθηκε. Τουρισμός είναι η φωτογραφική μνήμη που θα έχει ο επισκέπτης μιας περιοχής». Τόνισε, τέλος, ότι ο νομός μπορεί να έχει μεγαλύτερη τουριστική σεζόν, καθώς διαθέτει μέρη φανταστικά, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, ανθρώπους να παράγουν πολύ καλά προϊόντα.

Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο θέμα «Η ποιότητα και η επίδρασή της στο μέλλον της τοπικής οικονομίας» σημειώνοντας ότι «ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ξεχωρίζει το υλικό ή το άυλο από τα υπόλοιπα..

Στην εκδηλωση παρεστησαν πληθος επαγγελματιων του τοριστικου χωρου απο ολο τον νομο (ξενοδοχοι εστιατοροι, τουριστικοι πρακτορες),βουλευτες και γενικα συσσωμοι οι φορεις του τοπου .

Στον προαυλιο χωρο της εκδηλωσης υπηρχαν περιπτερα οπου εκθετονταν τα τοπικα προιοντα της Δυτικης Μεσσηνιας κατι που εδωσε αλλο ενα θετικο στοιχειο στην ολη διοργανωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails