AdSenseBanner

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μαθήματα Ελληνικών στην "καρδιά" της Κωνσταντινούπολης

Μαθήματα Ελληνικών με μεγάλη απήχηση πραγματοποιούνται εδώ και έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γενικό πρόξενο Βασίλη Μπορνόβα και τα μαθήματα γίνονται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην ιστορική γειτονιά του Πέραν, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Μια πρωτοβουλία που δεν έχει δει την ανάλογη στήριξη από την πλευρά της Αθήνας, τη στιγμή που τα αγγλικά διδάσκονται στην Τουρκία εδώ και 50 χρόνια, τα κινεζικά από το 1997, ενώ οι τελευταίες γλώσσες που πήραν έγκριση είναι τα εβραϊκά και τα ολλανδικά.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Το Προξενείο πίστευε ότι θα κάλυπτε τις ανάγκες κυρίως των ομογενών και των μουσουλμάνων που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη. Τα μαθήματα ξεκίνησαν αρχικά με 40 μαθητές, όλοι Έλληνες, σήμερα έχουν φτάσει τους 200 και καθημερινά αυξάνονται.

«Ξεκινήσαμε με μία τάξη. Σιγά σιγά το ενδιαφέρον μεγάλωσε. Και σήμερα έχουμε φτάσει στους 200 μαθητές, με δύο τμήματα στα οποία φοιτούν Έλληνες, Τούρκοι αρμενικής και αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνοι με καταγωγή από τη Θράκη.

Έχουμε έναν σκληρό πυρήνα που αποτελείται από 30 μαθητές, Ελληνόπουλα. Πρόκειται για παιδιά μεικτών οικογενειών, τα οποία φοιτούν σε τουρκικά ιδιωτικά σχολεία αλλά και σε γαλλικά ή γερμανικά σχολεία και έρχονται εδώ για να μάθουν την ελληνική γλώσσα», θα μας πει ο κ. Μπορνόβας.

Τα μαθήματα γίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και διαρκούν 8 ώρες, με ειδικά βιβλία, γραμμένα για αλλόγλωσσους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε δάσκαλοι.

Πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails