AdSenseBanner

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η δημοτική βιβλιοθηκη των Πατρών

Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών και ανάμεσα στους θησαυρούς της περιλαμβάνονται σπάνια χειρόγραφα βιβλία, εκδόσεις από τον 16ο αιώνα και μετά, ιστορικά αρχεία, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, σκίτσα και σχέδια, χειρόγραφα, καθώς και μοναδικά βιβλία. Μερικά από αυτά εκτίθενται στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης μαζί με το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης, που εκδόθηκε στο Ναύπλιο στις 16 Φεβρουαρίου του 1833.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σπύρος Θεοδωρόπουλος, «όταν ένας θεσμός κοινωνικού και πνευματικού περιεχομένου συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και μάλιστα με πολλές δυσκολίες, αφού μεσολάβησαν πόλεμοι και κατοχή, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα σημαντικό επίτευγμα.» Αυτό το επίτευγμα σύμφωνα πάντα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο οφείλεται από την μία, σε όλες τις δημοτικές αρχές της Πάτρας διαχρονικά, και από την άλλη στους ίδιους τους δημότες που αγκάλιασαν τον θεσμό και κράτησαν ζωντανή την βιβλιοθήκη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο όπως λέει ο Σ. Θεοδωρόπουλος ότι τον θεσμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τον στήριξαν τέσσερις πατρινοί Πρωθυπουργοί οι Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Δημήτριος Γούναρης, Δημήτριος Μάξιμος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, οι οποίοι δώρησαν ολόκληρη ή μέρος της δικής τους βιβλιοθήκης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε επί δημαρχίας του Δημητρίου Βότση το 1908 και τα εγκαίνια έγιναν στις 28 Ιουνίου του 1910. Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο αείμνηστος καθηγητής Σπυρίδων Λάμπρου είχε αναφέρει: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αύτη είναι η πρώτη ιδρυομένη εν Ελλάδι και αι Πάτραι παρέχουσι παράδειγμα ζηλωτόν και άξιον μιμήσεως εις τους λοιπούς δήμους.»

Όσον αφορά τώρα στο σήμερα, την Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 αναγνώστες, υπάρχουν 14.000 μέλη στο δανειστικό τμήμα, λειτουργούν τρία παραρτήματα και ένα παιδικό τμήμα, ενώ έχει εξασφαλιστεί πλήρης πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στα άμεσα σχέδια του Δ.Σ, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η μετάφραση από τα Ενετικά στα Ελληνικά του «κώδικα Μέρτζιου.»

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια συλλογή 302 σελίδων από τα Αρχεία της Ενετίας, που αναφέρονται στην Α΄ και Β΄ Ενετοκρατία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή από το 1600 έως το 1800. Την εντολή να ερευνήσει τα Αρχεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας είχε δώσει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Κωνσταντίνο Μέρτζιο, ο οποίος και εργάστηκε επάνω στο ζήτημα αυτό. Στην Βιβλιοθήκη υπάρχουν ακριβή αντίγραφα γραμμένα στα Ενετικά και η μετάφραση του Κώδικα γίνεται από τον προϊστάμενο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας Αγαμέμνονα Τσελίκα.

Σύμφωνα με τον Σ. Θεοδωρόπουλο «υπολογίζεται πως η μετάφραση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, και τότε θα παρουσιάσουμε το περιεχόμενο του, θα το αξιολογήσουμε , και ανάλογα με τα στοιχεία που θα περιέχει θα αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας.» Μάλιστα όπως τονίζει «θεωρούμε πως από την μελέτη και του Κώδικα θα προκύψουν στοιχεία για μια άγνωστη γενικά περίοδο της Πάτρας.»

Ακόμη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στην έκθεση που γίνεται στην Εθνική Πινακοθήκη για το έτος Ερνέστου Τσίλλερ με έξι πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια για το δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Επίσης σύμφωνα πάντα με τον Σ. Θεοδωρόπουλο γίνονται προσπάθειες για να αποτυπωθούν σε λεύκωμα 3.000 φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, και στις οποίες απεικονίζονται όλα τα νεοκλασικά κτίρια της Πάτρας, πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η δημοτική βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει και σε πέντε εκδόσεις. Συγκεκριμένα οι τρεις αφορούν τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων από το 1890 έως το 1950, το λιμάνι της Πάτρας στο γύρισμα του 19ου αιώνα, με βάση τα αρχεία Μανιάκ και το λεύκωμα με το χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τέλος σύμφωνα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της βιβλιοθήκης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.

Κείμενο: του Η. Κάνιστρα

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails