AdSenseBanner

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Νομός Καστοριά: Πέτρινα Γεφύρια

O Νομός Καστοριάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία, από τη δυτική πλευρά.

Η πόλη της Καστοριάς, απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 620 μέτρων. Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα και κάτω από τους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του Νομού ανέρχεται σε 53.483 κατοίκους ,ενώ η πόλη έχει 20.636 κατοίκους.

H Καστοριά συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Αριστοτέλης», το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό. Η πρόσβαση στο νομό γίνεται πλέον εύκολα και άνετα μέσω της Εγνατίας οδού. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλαιά εθνική οδός.

Πέτρινα Γεφύρια:
Τα πέτρινα γεφύρια είναι αριστουργήματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καστοριανού τοπίου. Το γεφύρι της Ζούζουλης βρίσκεται σήμερα περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση και ψηλές κορυφές, έξω από κάθε δρόμο και μακριά από κάθε πέρασμα.

Ωστόσο, μέχρι περίπου το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το γεφύρι της Ζούζουλης βρισκόταν πάνω στο βασικότερο μονοπάτι ανάμεσα στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Συνέδεε το χωριό Ζούζουλη, βορειοδυτικά του γεφυριού, με τα Γρεβενά και το Τσοτύλι. Είναι μονότοξο, με μήκος περίπου 25 μέτρα και ύψος 7 μέτρα. Κατά μια εκδοχή κατασκευάστηκε από χτίστες από τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το 1880, με χορηγό έναν αγωγιάτη από την Φούρκα της Κόνιτσας, που είχε χάσει τον αδελφό του στα ορμητικά νερά του ποταμού.


Το γεφύρι του Κουσιουμπλή βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Βοΐου και του Σμόλικα στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι. Συνέδεε παλαιότερα τα χωριά Ζούζουλη και Επταχώρι και χτίσθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα.

Το μονότοξο αυτό γεφύρι, με τα πολύ ενισχυμένα πλαϊνά ανοίγματα, έχει άνοιγμα τόξου 14 μ., ύψος 8 μ., συνολικό μήκος 33 μ. και πλάτος 2,40 μ. Στο κλειδί του, δηλαδή τη μεσαία πέτρα της καμάρας του, υπάρχει λιθανάγλυφη κεφαλή. Το 1992 έγιναν εργασίες συντήρησης με στόχο την προστασία του από τη φθορά, αλλά και την αποκατάσταση της αρχικής του μορφής.

Το γεφύρι της Κορομηλιάς είναι κτισμένο ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια από το χωριό Κορομηλιά Καστοριάς, πάνω από τον Λαδοπόταμο. Είναι μονότοξο, με λιθοδομή από ασβεστόλιθο, που αφθονεί στην περιοχή. Έχει μήκος 26 μ., πλάτος 2,80 μ., ύψος 7 μ. και άνοιγμα τόξου 16 μ. Στη νοτιοδυτική του όψη, ανατολικά του κλειδιού, υπάρχει πέτρα που είναι εγχάρακτη και φέρει τη χρονολογία κατασκευής του (1865).


Το γεφύρι στο Μπερίκι βρίσκεται πάνω στο Λαδοπόταμο, νότια των χωριών Γάβρος και Κρανιώνας. Το γεφύρι είναι μονότοξο, με μια τολμηρή κατασκευή: το τόξο, πολύ λεπτό για να μην έχει μεγάλο βάρος, σηκώνεται σε μεγάλο ύψος κάπως απότομα, για να καλύψει την απόσταση ανάμεσα στις βραχώδεις προεξοχές των πρανών, στις οποίες στηρίζονται τα βάθρα του.

Κατασκευάστηκε, μάλλον το 1866, από τον αρχιμάστορα Σδρόλιο, από το γειτονικό χωριό Ντέμπενι (σημερινό Δενδροχώρι). Το γεφύρι της Παλιάς Κοτύλης είναι μονότοξο, πετρόχτιστο του 19ου αιώνα. Το μονότοξο γεφύρι του Επταχωρίου, χτισμένο το 1900, βρίσκεται μέσα στο χωριό.

Διαμονή Καστοριά: Ξενοδοχείο Χλοη (Chloe hotel)


Στην καρδιά της καταπράσινης ομώνυμης περιοχής της Καστοριάς, η οποία φημίζεται για την φυσική της ομορφιά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, βρίσκεται μια από τις πιο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, η Χλόη, αποτελώντας μοναδικό κομμάτι της και παρέχοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από το ξενοδοχείο μπορεί κανείς να απολαύσει είτε την λίμνη της Καστοριάς, είτε την Βόρεια παραλία της πόλης, είτε το επιβλητικό όρος Βίτσι, εικόνες που σίγουρα μένουν ανεξίτηλες στον χρόνο!

Το ξενοδοχείο λειτουργεί από το 2005 σε ένα νεόδμητο τριώροφο, πολυτελές κτίριο με υψηλή αισθητική και κοσμοπολίτικο περιβάλλον! Περιλαμβάνει 33 πολυτελή, ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια τα οποία με τα γήινα χρώματα τους και το νεοκλασικό τους ύφος προσφέρουν στιγμές ηρεμίας στους επισκέπτες, που σε συνδυασμό με την ποικιλία των ανέσεων που τους παρέχονται απολαμβάνουν μια άψογη διαμονή! Η μονάδα διαθέτει επίσης 3 σουίτες οι οποίες δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες άνεσης και διαμονής, παρέχοντας τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ η διακόσμηση και ο χαρακτήρας τους είναι κατάλληλος για τους λάτρεις της πολυτέλειας!

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου λειτουργεί café-bar διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να δημιουργεί ένα αρχοντικό και πολυτελές περιβάλλον. Εξίσου προσεκτικά διακοσμημένη είναι και η αίθουσα πρωινού, ένας άνετος, νεοκλασικός χώρος όπου προσφέρονται αξέχαστα πρωινά με σπιτικά εδέσματα όπως σπιτικές μαρμελάδες, παραδοσιακές πίττες, κέικ, ντόπιο μέλι και άλλες τοπικές νοστιμιές που κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Το Ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή ‘Χλόη’ στην Βόρεια πλευρά της λίμνης και απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Υπεύθυνος: Παπαναούμ Μαργαρίτα
Τηλέφωνο: +30.2467021300
Fax: +30.2467021308
Ιστοσελίδα: http://www.hotelchloe.gr/
Email: info@hotelchloe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails