AdSenseBanner

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΜΕΤΕΩΡΑ: Η "ΧΑΡΑ" ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

Σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, "κρυμμένη" πίσω από τους διάσημους βράχους των Μετεώρων, στο Ν. Τρικάλων, προτείνεται να υλοποιηθεί ένα ξεχωριστό έργο, το "Κέντρο αναρρίχησης και αξιοποίησης βράχων Αγ. Δημητρίου και Γάβρου Δήμου Χασίων".

Σχετική μελέτη που συνέταξε ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τον αείμνηστο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νικόλαο Στάμου, τον συνεργάτη του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας, Ιωάννη Παπαδόπουλο και άλλους ειδικούς μελετητές, αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του τοπίου και αξιοποιεί περιβαλλοντικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της βελτίωσης της προσβασιμότητας και της δημιουργίας υποδομών ανάδειξης και στήριξης ορεινών τουριστικών κέντρων και περιοχών. Περιλαμβάνει εργασίες για την οργάνωση και ανάδειξη ενός "Κέντρου αναρρίχησης", με δύο επί μέρους πυρήνες αναρριχητικών διαδρομών, ανά έναν, γύρω από τους οικισμούς του Γάβρου και του Αγ. Δημητρίου, καθώς και περιβαλλοντικών πεζοπορικών-ορειβατικών διαδρομών, που θα συνδέουν τους δύο αυτούς πυρήνες και οικισμούς.

Οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν ενσωματώνονται σε 4 υποομάδες. Πρόκειται για εργασίες διάνοιξης/επαναδιαμόρφωσης και οργάνωσης του παλιού μονοπατιού Γάβρος - Αγ, Δημήτριος, εργασίες δημιουργίας του αναρριχητικού κέντρου στους βράχους Γάβρου και Αγ. Δημητρίου (Τσούγκουρου), δημιουργία -έκδοση ενός σύντομου οδηγού περιβαλλοντικών-αναρριχητικών διαδρομών, όπως και κατασκευές.

Όλες οι παρεμβάσεις, κατασκευές και εργασίες είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον της περιοχής (σ.σ. άλλωστε αυτή ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Φύση 2000 και συγκεκριμένα στην περιοχή "Αντιχάσια όρη - Μετέωρα" με την κωδικό αριθμό GR 1440003) και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ήπιες, με ξύλινες ή πέτρινες κατασκευές, φιλικές και πλήρως εναρμονισμένες με το τοπικό φυσικό περιβάλλον και την φυσιογνωμία της περιοχής, σε συμφωνία και με τις αρχές της αρχιτεκτονικής του τοπίου και τον βαθμό αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος, θα συνθέτουν το "τοπίο". Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι αποκλειστικά ξύλο και πέτρα, ενώ όπου θα χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα, οι ορατές επιφάνειές του θα καλυφθούν εξ' ολοκλήρου με πέτρα.

Σκοπός του έργου, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας κ. Παπαδόπουλος, είναι η ανάδειξη των δύο συγκροτημάτων βράχων Γάβρου και Αγ. Δημητρίου και του φυσικού περιβάλλοντος των εν λόγω δύο δημοτικών διαμερισμάτων καθώς και η οργάνωση περιβαλλοντικών πεζοπορικών, ορειβατικών και αναρριχητικών διαδρομών, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο προσέλκυσης και παραμονής επισκεπτών, έτσι ώστε να στηριχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τοπική οικονομία του Δήμου Χασίων, ενός ορεινού κατά το πλείστον Δήμου.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το εν λόγω κέντρο θα λειτουργήσει και ως μέσο αποσυμφόρησης του αναρριχητικού κέντρου των βράχων των Μετεώρων, όπου πολλές φορές η αναρρίχηση λειτουργεί ενοχλητικά στη λειτουργία του θρησκευτικού αυτού κέντρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Δήμαρχου Χασίων, Βασίλη Παπαευθυμίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο θα προταθεί για υλοποίηση τη νέα προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και σε συνδυασμό αυτή τη φορά με τις νέες ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Τα χαρακτηριστικά των διαδρομών, σε συνδυασμό με τους δύο πυρήνες αναρρίχησης, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για τη χρήση του έργου πέρα από τους αναρριχητές, τους εκπαιδευτές αναρριχητών, τους πεζοπόρους και τους ζηλωτές του οικοτουρισμού (που ολοένα και αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται προς τους πυρήνες περιβαλλοντικών πολυδραστηριοτήτων και δασικής αναψυχής), τους σπουδαστές των πανεπιστημιακών τμημάτων φυσικής αγωγής και από τα σχολεία του Δήμου Χασίων και των όμορων Δήμων, τόσο για περιβαλλοντική εκπαίδευση και παρατήρηση όσο και για σχολικές εκδρομές ή τον συνδυασμό αυτών. Κι όλα αυτά, πέρα από την προοπτική, η ύπαρξη και λειτουργία των δύο αναρριχητικών πυρήνων στον Γάβρο και τον Αγ. Δημήτριο να αναπτύξει επιθυμίες και τάσεις επαγγελματικής ενασχόλησης πολλών από τους μαθητές, με τις δραστηριότητες της αναρρίχησης και τις παράγωγες από αυτές επαγγελματικές δραστηριότητες και ενασχολήσεις.

Η οργάνωση των λειτουργιών της δασικής αναψυχής, της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και περιβαλλοντικής παρατήρησης, της ορειβασίας και της αναρρίχησης στην συγκεκριμένη περιοχή, αποτελεί ταυτόχρονα και προληπτική δράση, για να αποφευχθούν άναρχες καταστάσεις στο μέλλον, από την ελεύθερη (και ήδη παρούσα) κατά το δοκούν αναρρίχηση και τις διαδρομές, που επιπλέον δεν προσφέρουν και ασφάλεια στις περιπτώσεις των ατυχημάτων στον επισκέπτη.

Πέρα από τα πιο πάνω, η οργάνωση και συστηματοποίηση των εν λόγω λειτουργιών στον συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί συμπληρωματικά και ειδικότερα με την έννοια της συνέργειας προς άλλα παράλληλα έργα, που προγραμματίζονται / προωθούνται για την περιοχή (θρησκευτικός τουρισμός, οικοτουρισμός - αγροτουρισμός, βιολογική κτηνοτροφία, αρωματικά φυτά κλπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην περιοχή αυτή υπάρχει μεγάλος σχετικά αριθμός σημαντικών εκκλησιών, μονών και μνημείων, που μπορούν να και θα λειτουργήσουν με τη μορφή της συνέργειας προς το συγκεκριμένο υπό μελέτη έργο, καθώς και με το έργο του πολυδραστηριοτήτων δασικής αναψυχής στον Αγ. Θεοδόση. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, που όμως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει ακόμη επαρκώς διερευνήσει και αναδείξει.

Διαμονή στα Μετέωρα - Καλαμπάκα: Tsikeli hotel

Το ξενοδοχείο Τσικέλη ξεκίνησε την λειτουργία του το 2000.

Το κατάλυμα μας απέχει 100 μέτρα από το κέντρο του χωριού και 300 μέτρα από την πρώτη Μονή κατά την διαδρομή σας προς τα Μετέωρα . Η θέση του καταλύματος σας επιτρέπει να έχετε θέα τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων και να απολαμβάνετε το ηλιοβασίλεμα και των παλιό οικισμό του χωριού.

Το περιβάλλον του ξενοδοχείου μας είναι ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό αφού από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του έως και σήμερα παραμένει καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, με όλα τα άτομα που εργάζονται να αποτελούν μέλη της οικογένειας

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Τηλ. +30.2432022438
Κιν. +30.6974414913
Φαξ. +30.2432077872

Site:
http://www.hotelskalambaka.gr/
Email:
info@hotelskalambaka.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails