AdSenseBanner

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΞΕΕ: Στα επίπεδα του 2009 θα κινηθούν οι αφίξεις το 2010

Την εκτίμηση ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2009, με ταυτόχρονη όμως ελαφρά υποχώρηση των εσόδων για τον τουριστικό κλάδο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στη συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η συστράτευση όλων των εμπλεκομένων με τα τουριστικά πράγματα σε μια συμμαχία για τον τουρισμό, που θα δώσει τη μάχη για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας για την Ελλάδα.

Οι Ξενοδόχοι στη φετινή τουριστική χρονιά έχουν όχι μόνο συμμορφωθεί στην έκκληση της ηγεσίας του κλάδου για μείωση 5% στις τιμές τους, αλλά σύμφωνα με εκπροσώπους τους αυτή ξεπερνάει και το 15%. Για την οικονομική κρίση που έχει πλήξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας ο κ. Τσακίρης, αφού σημείωσε ότι η τουριστική βιομηχανία μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από αυτήν, στάθηκε στις παθογένειες του ελληνικού τουρισμού και κατέθεσε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στη ψαλιδισμένη από κονδύλια διαφημιστική καμπάνια σε σχέση με το παρελθόν, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζήτησε στοχευμένη διαφήμιση με έμφαση το διαδίκτυο και το e-promotion μέσω αυτού.

Για τον ΕΟΤ, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, πρότεινε την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση της διαφήμισης (πχ Μάνατζερ για διαφήμιση), όπως επίσης και την δημιουργία τμήματος ηλεκτρονικής διαφήμισης. Το ΞΕΕ στην υπερπροσφορά των ξενοδοχειακών κλινών στις τουριστικές περιοχές, που επιδεινώθηκε από τα αδικαιολόγητα υψηλά κίνητρα του Ν.3299/04 απαντά με πρόταση που επεξεργάζεται για τον αναπτυξιακό και την οποία θα καταθέσει σε λίγες ημέρες στο αρμόδιο υπουργείο. Για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα το ΞΕΕ επαναφέρει το ζήτημα της άρσης όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση και νέων κρουαζιερών από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά (ανάπτυξη του Πειραιά σε hub κρουαζιεροπλοίων).

Τούτο, πέραν των άλλων, θα αποφέρει, άμεσα, ετήσια τουριστικά έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική περαιτέρω αύξησή τους πάνω από το 1 δισ . ευρώ. Στην ίδια ατζέντα των αιτημάτων περιλαμβάνεται και η προώθηση της λύσης της μετατροπής της πρώην Ολυμπιακής Εγκατάστασης του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ σε Μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο αλλά και η αναζήτηση κατάλληλης λύσης για τη Θεσσαλονίκη. Προς την κατεύθυνση της καταπολέμηση της γραφειοκρατίας το ΞΕΕ θέλει να αναλάβει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με την ενίσχυση των στελεχών και του δυναμικού του, τη διεκπεραίωση ορισμένων αδειοδοτικών διαδικασιών, ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Στον έντονο προβληματισμό του κλάδου από την αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, το ΞΕΕ προτείνει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες στις υπηρεσίες ύπνου και τροφής εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. (Γαλλία 5,5%, Ισπανία-Γερμανία 7%, Ολλανδία 6% κλπ).

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails